Anti-rookbeleid raakt de kernvrijheden van individuen: hoe ver gaan we?

Geen categorie03 aug 2018, 21:19
Vandaag was het het nieuws van de dag: rookvrije straten in Nederland. Rotterdam wil er aan beginnen en ook andere gemeenten denken er aan om rookvrije gebieden te ontwikkelen. Verschillende politici zijn het er al niet mee eens en nu uiten meerdere experts hun mening over 'rookvrij Nederland'. Stukje bij beetje wordt de roker in een hoekje gedrukt.
In deze discussie gaan we over en weer met argumenten waarin 'vrijheid' en 'gezondheid' de meest gebruikte woorden zijn. Het gaat om de gezondheid van de ander die je schade berokkent, maar dat doet een auto ook, of boten en vliegtuigen. Consistent gebruik van het argument 'gezondheid' stuit in Nederland tegen een muur van hypocrisie en populisme. Men gaat namelijk niet net zo agressief in tegen de schadelijke gevolgen van alcohol en de gevolgen van alcoholgebruik.
De andere term, 'vrijheid', zorgt ook voor frictie. Je komt namelijk aan de vrijheid van de mens om te doen met zijn of haar lichaam zoals hij of zij wenst. Daarentegen, de vrijheid van de een eindigt op het moment dat het de vrijheid van een ander raakt. Zoals dat is met de schadelijke gevolgen van 'meeroken'. Dat erkent ook verslavingsarts Van de Graaf:

Van de Graaf beseft zich terdege dat de vraag 'waar houdt dit op' zich opdringt bij het verbieden van roken op straat. ,,Je botst op een gegeven met de persoonlijke vrijheid van het individu. Je kunt niet zomaar overal roken verbieden. Er zúllen rechtszaken komen. En dat is goed, die hebben we nodig om grenzen te bepalen. Wat mij betreft moet de APV gebruikt worden op plekken waar kwetsbare mensen zijn. Zoals ziekenhuizen en plekken met kinderen. Een totáál rookverbod is wat mij betreft niet nodig. En kan ook niet.’’

Gelijk heeft die. Uiteindelijk gaat het niet meer om verboden en APV's, maar om de grondrechten van de mens. Dat lijkt misschien te ver gezocht, maar we bereiken in deze anti-rookdiscussie wel zeker de grenzen van de vrijheden van individuen. Zo moeten we het ook zien en zo moeten we het ook zeker benaderen. Het is niet simpel 'verbieden' en klaar is Kees. Er gaan nog veel rechtszaken komen.

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten