Het nieuwe CDA-pamflet voor een weerbare democratie bevat veel zinnige plannen.
Het kabinet heeft vandaag plannen uitgevouwen om jihadisme en islamitisch extremisme tegen te gaan. Op zich zitten daar
interessante voorstellen bij. Het Nederlanderschap moet kunnen worden ingetrokken bij jihadisten met een dubbele nationaliteit, deelname aan een terroristenkamp in het buitenland moet kunnen leiden tot het verlies van het Nederlandse paspoort, en verder komen er nieuwe wettelijke mogelijkheden om terugkerende jihadisten aan te pakken.
Ook op social media en andere sites wordt voortaan niet alles langer getolereerd:
Naast de genoemde maatregelen wil het kabinet verspreiders van jihadistische propaganda via sociale media tegengaan. Een specialistisch team van de Nationale Politie moet zich hier op gaan richten en het Openbaar Ministerie (OM) inlichten bij strafbare uitingen.
Het kabinet wil hierbij ook de medewerking inroepen van internetbedrijven. Als zij geen gehoor geven aan oproepen om jihadistische content te verwijderen worden zij ook aangepakt.
Het lijkt erop dat het kabinet voor een deel heeft geluisterd naar de kritiek dat het kreeg de afgelopen weken en maanden. Het kabinet had de aanpak van islamitisch jihadisme niet als prioriteit. Nu dus wel, al is bijvoorbeeld Geert Wilders
niet tevreden met de voorstellen: hij vindt dat iedere kalifaat- en ISIS-aanhanger het paspoort moet kunnen worden afgepakt, ook als hij of zij daardoor statenloos raakt. "Dan vragen ze maar een paspoort van hun Islamitische Staat aan."
Twee dagen geleden bracht het CDA een lezenswaardig pamflet uit: Weerbare democratie.
Een pdf-versie van het pamflet staat hier online. In het pamflet beschrijft het CDA in een aantal punten hoe islamitisch extremisme moet worden aangepakt. Sommige plannen van het CDA zijn door het kabinet overgenomen, zoals het innemen van het Nederlandse paspoort bij jihadisten met een dubbele nationaliteit en het aanpakken van de verheerlijking van islamitisch geweld op internet. Maar het CDA wil iets meer doen:
Het pamflet spreekt zich uit tegen de aanhangers van IS(IS), die in de afgelopen weken openlijk demonstreerden voor het afschaffen van de vrije, pluriforme Nederlandse samenleving. Zij maken misbruik van de vrijheden van de Nederlandse rechtsstaat, die juist iedereen volop ruimte biedt voor gewetens- en geloofsvrijheid. Die vrijheid, wordt volgens het pamflet, beschermd door de verantwoordelijkheid haar te beschermen.
Dat betekent dat het CDA vindt dat bijvoorbeeld ISIS-vlaggen niet welkom zijn tijdens demonstraties in Nederland, net zoals SS-vlaggen of nazivlaggen verboden zijn. "Niet elk symbool of elke vlag heeft wat ons betreft altijd gelijke rechten," zo staat er in het pamflet te lezen. Ook wil het CDA een top-600-aanpak om islamitische extremisten extra goed in de gaten te kunnen houden vanuit gemeente, politie, en justitie.
Maar het meest in het oog springende voorstel van het CDA is om ISIS-geweldsverheerlijking strafbaar te stellen. Het kabinet en heel veel media willen daar niet aan, maar
zoals Trouw-columnist Sylvain Ephimenco uitlegt, is het strafbaar maken van geweldsverheerlijking juist broodnodig:
Het kan zijn dat de situatie vrij snel verslechtert en dat Nederland zich genoodzaakt voelt met andere naties de opmars van IS te dwarsbomen. Kun je dan de propaganda van de vijand binnen je eigen muren ongemoeid laten? Dan zal blijken dat de visie van Sybrand Buma de juiste was. En al die beschaafde commentaren en analyses van nu zullen als krachteloze boemerangs op het bureau van hun auteurs terugkeren.
Je kunt de aanhang van ISIS niet maar laten doen waar zij zin in hebben zolang zij maar niet aanslagen plegen. Je moet het probleem in de kiem smoren door de verheerlijking van geweld door ISIS strafbaar te maken en ongenadig hard aan te pakken. Alleen met een dergelijke integrale aanpak voorkom je dat het islamitisch radicalisme nog groter wordt in Nederland.