In de zorgmarkt strijden zorgverzekeraars tegen elkaar om de consumenten. Een klein percentage zal echt overstappen, maar de zorgverzekeraars proberen elk middel te gebruiken om meer klanten aan zich te binden. Zo is er een vrijwillig eigen risico van maximaal 885 euro en daarvoor krijg je een lagere premie. André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vindt dat dit bedrag moet worden
verlaagd naar 650 euro. Hierdoor krijgen zorgverzekeraars een kleinere ruimte om te kunnen concurreren met elkaar, terwijl de concurrentie positie al erg nauw is.
Rouvoet: „Toen we startten met de zorgverzekeringswet was het verplicht eigen risico 150 euro en het vrijwillig eigen risico maximaal 500 euro. Waarom gaan we niet terug naar die grens, dat je in de combinatie van vrijwillig en verplicht eigen risico nooit boven die 650 euro uitkomt? We vonden die 650 toen een redelijke grens, waarom zou dat nu bijna 900 euro moeten zijn?” Volgens Rouvoet raakt het hoge eigen risico aan de solidariteit tussen ziek en gezond.
Rouvoet heeft ergens een punt, maar begrijpt niet dat dat niet het probleem is van de zorgmarkt. Iedereen moet verplicht een premie nemen, dus de zorgverzekeraars zijn al verzekerd van hun klanten. Dit stimuleert geen concurrentie en het zorgt ervoor dat er een zorgkartel kan ontstaan, zodat de prijzen niet veel van elkaar verschillen.
We moeten de markt juist meer open stellen en de mogelijkheid bieden om meer te concurreren op de prijzen en de zorgpakketten. Vroeger konden zorgverzekeraars lagere premies stellen voor hoger opgeleiden en hadden zorgverzekeraars meer de ruimte om te kunnen concurreren op de inhoud. Dit wordt steeds meer ingeperkt en Rouvoet wil nu ook de hoogte van het vrijwillige eigen risico beperken. Dit gaat niet veel goeds opleveren voor de zorgmarkt, maar juist meer kartelvorming en hogere prijzen. Goede bedoelingen hebben vaak een hoge prijs.