Iyad El Baghdadi, een in Koeweit geboren Palestijn, geeft ons cijfers en grafieken waaruit af te leiden valt dat de Arabische wereld praktisch op knappen staat. We nemen het even door! Een leeftijdsmediaan van 24, bijna 100% alfabetisme, toegang tot internet en een hoge jeugdwerkloosheid, tegenover staatshoofden met een leeftijdsmediaan van 69 en vaak streng conservatieve of religieuze overtuigingen. Daar komt ook nog bij dat olie eigenlijk de voornaamste bron van inkomsten is, andere export alleen maar minder is geworden en landbouw (30% van de werkgelegenheid) te kampen heeft met grote watertekorten.
Dit is het recept voor toenemende spanning. De beste situatie zou zijn wanneer Arabische regimes meebewegen met de wensen van de bevolking en investeren in andere sectoren zodat ze minder afhankelijk worden van olie. Lijkt er niet op dat dat gaat gebeuren.
De andere opties zullen binnen de kortste keren met geweld worden beslecht. Regimes zullen te maken krijgen met opstanden, extremistische tegengeluiden en de roep om revoluties. Zeg maar een nieuwe
Arabische Lente, met geheid een paar nieuwe situaties zoals Syrië en Libië.
Daar heeft natuurlijk ook niet iedere Arabier zin in en dus is het goed mogelijk dat zij hun heil ergens anders zullen gaan zoeken. Drie keer raden welke kant zij op zullen vluchten 'vanwege politieke en/of economische redenen'. We hebben het hier over 500 miljoen
Arabieren in heel de Arabische wereld die in een economie leven die even groot is als Israël en Italië samen.
Nog een factor die de spanning verder doet toenemen is de wapenimport. De Arabische wereld heeft nog nooit een
oorlog weten te winnen, behalve tegen de eigen bevolking. Menig regime zal met dat feit z'n conclusies trekken en weten dat het de macht kan behouden.
Dikke kans dus dat Syrië nog maar het topje van de ijsberg was.