We kunnen waarschijnlijk nog tot Sint-Juttemis wachten tot we eindelijk in heel Nederland gewoon mogen kiezen wie we als burgemeesters willen hebben. In Amsterdam lijken ze daar echter niet meer op te willen wachten. Officieel is D66 een partij die meer inspraak in de politiek van de Nederlandse bevolking wil. Raadgevende referenda, gekozen burgemeesters: ooit behoorde het allemaal tot de kroonjuwelen van die kliek die ooit net zo stellig als Forum voor Democratie het partijkartel wilde breken. Totdat ze er zelf onderdeel van werden, dan. Sindsdien moet het
raadgevend referendum juist geschrapt worden, en is het direct verkiezen van de burgervader ook geen enorme prioriteit meer. Reken er dus maar niet op dat het er snel van gaat komen met die stemming.
Dat betekent echter niet dat de burgers van dit land dat niet willen: het platform MeerDemocratie heeft genoeg handtekeningen onder Amsterdammers opgehaald om het onderwerp op de agenda te zetten. En warempel: in tegenstelling tot hun landelijke varianten, lijken lokale partijen wél wat te zien in het laten aanwijzen van de meest prominente gemeentebobo door inwoners van Amsterdam zelf.
Het idee komt zo ongeveer neer op alles waar D66 op nationaal niveau nu tegen is. Omdat in de wet staat vastgelegd hoe burgemeesters worden verkozen, kan een gemeente niet opeens afwijken van die procedure. Daarom is het voorstel om een raadgevend referendum te houden, waarbij de kandidaten die gesolliciteerd hebben op de post op het biljet komen te staan. De keuze van de Amsterdammers zal vervolgens 'stevig meegenomen worden' bij de besluitvorming in de gemeenteraad. Nouja, dat is althans het idee.
Blijft wel een probleempje over: wat te doen zodra de mogelijkheid tot het houden van referenda afgeschoten wordt? Kan dit hele feest dan nog wel doorgaan? Dit en andere vragen
zullen onderzocht worden door een referendumcommissie die moet gaan kijken of de organisatie van eens volksstemming daadwerkelijk te doen is. Laat het een teken aan de landelijke politiek zijn dat het nu echt eens afgelopen moet zijn met die achterkamertjesbenoemingen.