Wie zichzelf te pletter wil blowen, doet dat maar lekker in zijn eigen huis, of in de coffeeshop.
Hoe asociaal het blowende publiek is, blijkt wel uit het feit dat er door de gemeente Amsterdam een verbod op drugsgebruik op speelplaatsen aan te pas moet komen om de gebruikers te weren. Een beetje fatsoenlijk mens valt kinderen niet lastig met zijn of haar drugsgebruik, maar het verbod van de gemeente is kennelijk hard nodig. Met het puberale flauwekulargument "Wie ben jij om over mij te oordelen?" zorgen gebruikers er hoogstpersoonlijk voor dat kinderen al op zeer jonge leeftijd in aanraking komen met drugs.
Het is daarom uitstekend dat de gemeente Amsterdam het verbod op blowen op speelplaatsen invoert. Het verbod geldt niet alleen voor overdag, maar ook 's avonds en ja, zelfs 's nachts. Vanaf 1 september geldt er bovendien ook een blowverbod op schoolpleinen. De boodschap is helder: als je je zo graag suf wil blowen, dan doe je dat maar in een coffeeshop of thuis. Burgemeester Eberhard van der Laan zei vanochtend in De Telegraaf:
"Wij hebben nu een aanvullend middel in handen om tegen drugsgebruik op speelplaatsen en schoolpleinen op te kunnen treden. Het gaat hierbij om locaties waar kinderen al op vroege leeftijd met verdovende middelen in aanraking kunnen komen en dat is geen goede zaak."
Zelfs hardcore voorstanders en gebruikers van drugs zouden moeten erkennen dat het niet in het belang van minderjarigen is om in aanraking te komen met drugs - in welke vorm dan ook. Van minderjarige gebruikers -
die overigens gewoon hun waar halen bij coffeeshops, waar blijft de handhaving? - is bekend dat hun schoolprestaties achteruit hollen en dat zelfs hun IQ met een paar punten daalt. En dat is doodzonde. Schoolgaande kinderen moeten met school bezig zijn en niet met zogenoemde softdrugs (zoals we allemaal weten is Nederwiet niets minder dan harddrugs).
Dat Amsterdam de eerste gemeente is die het verbod instelt en er voor de verandering een keer echt op gaat handhaven, is een hoopvol teken en het is een gebaar naar bezorgde ouders die soms radeloos zijn. Wie drugs gebruikt in de buurt van locaties waar veel kinderen rondlopen, is voortaan strafbaar in de hoofstad. Ein-de-lijk krijgen ouders een steuntje in de rug van de overheid in de strijd tegen drugs. Nu de 407 andere Nederlandse gemeenten nog.