1. Home
  2. Amerika werkte in het geheim samen met Koerden in Kobani

Amerika werkte in het geheim samen met Koerden in Kobani

Geen categorie22 okt 2014, 14:00
Het Pentagon begreep dat Kobani van grote symbolische waarde is.
De Wall Street Journal bericht dat het Amerikaanse leger de Koerden in Kobani al eerder begon te helpen dan de meeste analysten dachten. De Amerikanen wilden niet dat dit algemeen bekend werd omdat dit problemen kon veroorzaken met, bijvoorbeeld, Turkije.

As the U.S. role rapidly evolved, U.S. and Syrian Kurdish commanders began to coordinate air and ground operations far more closely than previously disclosed. A Syrian Kurdish general in a joint operations center in northern Iraq delivered daily battlefield intelligence reports to U.S. military planners, and helped spot targets for airstrikes on Islamic State positions.

Washington besloot vervolgens om het aantal luchtaanvallen op te voeren; ISIS maakte namelijk een belangrijke symbolische zaak van Kobani. De jihadisten lieten - aldus de gekken zelf - zien dat ze bombardementen van Amerika zonder al te veel problemen konden doorstaan. 

In doing so, the U.S. crossed a Rubicon that could herald a more hands-on role in other towns and cities under siege by Islamic State at a time when some U.S. lawmakers question the direction of American strategy and warn of mission creep. “This is a war of flags. And Kobani was the next place Islamic State wanted to plant its flag,” a senior U.S. official said. “Kobani became strategic.”

Er zijn flink wat andere plaatsen - stadjes, dorpen, etc. - die ISIS ook graag wil innemen. Is de VS bereid om die ook met hand en tand te verdedigen door luchtaanvallen te bombarderen én lokale strijders te bewapenen? Of is dit alleen mogelijk in de Koerdische gedeelten van Syrië en Irak, omdat de meeste Koerden wat meer op het Westen gericht zijn en niets te maken willen hebben met het islamisme?
Daar komt een ander belangrijk punt bij. Als je het artikel goed leest, valt het op dat de Amerikanen het nooit hebben over het terugdringen van ISIS, maar slechts over ervoor zorgen dat de terroristen niet nog meer gebieden/steden/dorpen in handen krijgen. Dat is alleraardigst, maar het lijkt me toch wel noodzakelijk dat de strategie er ook op gericht is om ISIS helemaal te vernietigen. Gebeurt dat niet dan zullen die extremisten jaren, mogelijk decennia, een vloek blijven voor het Midden-Oosten én voor de rest van de wereld.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten