Als deze verrassende coalitie de regering vormt wordt 2017 een ge-wel-dig jaar

Geen categorie31 dec 2016, 19:00
2017 kon weleens een geweldig mooi jaar worden. Maar dan moeten de juiste partjien wel genoeg zetels winnen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart... en moeten ze vervolgens zaken met elkaar gaan doen. Dat betekent dus: geen gezeur en gezeik over het buitensluiten van partijen wiens leiders soms wat kort door de bocht zijn. Gewoon netjes bij elkaar gaan zitten en zaken doen. Zo moeilijk is dat niet.
De afgelopen jaren hebben we immens geleden onder een vreselijk kabinet dat er een steeds grotere puinhoop van maakt. De ene na de andere minister en staatssecretaris ging in de fout. Gelukkig dat kabinetten maar vier jaar mogen blijven zitten, waarna de burgers weer mogen stemmen. Als je VVD-PvdA acht jaar hadden gegeven was het land in 2020 ongetwijfeld kapot geweest.
Nu valt er misschien nog het één en ander te redden.
Maar welke partijen zijn dat dan, die deel kunnen uitmaken van zo'n coalitie? Nou, hier zijn ze. Noem dit maar het ideale kabinet volgens Michael van der Galien. En dan ideaal als in: 'Wat misschien nog enigszins haalbaar is.' Het échte ideale scenario zou de LP er ook bij hebben.
1. PVV
De PVV moet na deze verkiezingen officieel gaan meeregeren. Wilders heeft het momentum aan zijn kant en heeft vier jaar lang keihard oppositie gevoerd. Het is nu aan hem om te laten zien dat hij en zijn mede-PVV'ers het kunnen. Dat betekent dus: niet meer aan de zijlijn blijven staan schreeuwen dat het allemaal niet kan, maar regeringsverantwoordelijklheid nemen. In mijn optiek kan dat overigens alleen als de PVV daadwerkelijk de grootste wordt. Is dat niet het geval dan zullen de andere partijen haar ongetwijfeld weer uitsluiten.
2. VVD
Ja, de VVD moet ook meedoen aan een volgend kabinet, en nee, dat zeg ik absoluut niet met veel vreugde. Jaren geleden was ik lid van de VVD. Dat lidmaatschap heb ik opgezegd omdat Rutte een extreemlinkse koers ging varen. Sindsdien zijn VVD-kiezers jaar na jaar bedrogen en verraden. Het verraad in verband met het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne was de kers op de slagroomtaart, maar daarvoor was het ook al een enorme bende.
Waarom ik de VVD dan wel bij een volgend kabinet wil betrekken? Omdat er geen andere mogelijkheid is. De andere partijen kunnen van zijn lang zal die leven niet groot genoeg worden om het zonder de nepliberalen te doen. En dus moeten ze wéér meedoen.
Gelukkig is er ook goed nieuws: als de VVD de verkiezingen verliest door tweede te worden gaat Rutte waarschijnlijk óf op zoek naar een andere carriere óf hij blijft in de Tweede Kamer zitten. Het is niet waarschijnlijk dat hij in dat scenario minister-president wordt, die eer gaat dan immers vrijwel zeker naar Geert Wilders. Er zijn echt nog wel een paar rechtse VVD'ers over. Denk maar aan Halbe Zijlstra. Als Rutte vertrekt krijgen zij de ruimte om hun rechtsliberale ideeën in de praktijk te brengen.
3. CDA
De linkervleugel van het CDA zal niet blij zijn met zo'n coalitie, maar ik denk dat zélfs die vleugel zal begrijpen dat Wilders niet uitgesloten kan blijven worden als de PVV de grootste wordt. Daar komt bij dat de christendemocraten héél erg graag willen regeren; dat hebben ze al vier jaar niet gedaan. Voor CDA-maatstaven is dat een eeuwigheid, zeker ook omdat ze uit ervaring weten dat ze vaak beter presteren (in de peilingen en bij verkiezingen) als ze regeren.
Daar komt bij dat het CDA een paar bijzonder goede mensen heeft. Denk maar aan Sybrand Buma zelf, maar ook aan een man als Pieter Omtzigt. Of Raymond Knops. Of... nou ja, we kunnen nog wel even doorgaan. Je zou eigenlijk een heel kabinet kunnen samenstellen met alleen maar CDA'ers. Die regering zou dan ongeveeer 1.000 keer (afgerond) beter zijn dan het nachtmerriekabinet Rutte II.
4. VNL
Jawel, ik wil inderdaad dat er een coalitie komt van vier partijen. De reden dat ik VNL erbij wil betrekken is eenvoudig: VNL is de enige klassiek-liberale partij die hoogstwaarschijnlijk in de Tweede Kamer komt. Anders dan de PVV en de VVD -- wat toch partijen zijn die door de meeste mensen 'rechts' genoemd worden -- is VNL op elk gebied rechts. Dat betekent: qua defensie, veiligheid, immigratie en integratie, maar ook op economische en sociale onderwerpen. Met VNL krijg je een sterk leger, een politiemacht met slagkracht, strenge immigratie- en integratieregels, minder EU, lagere belastingen, meer economische groei, en meer vrijheid voor het individu.
Maar dan moet VNL wel meedoen aan het kabinet.
Is dat waarschijnlijk? Nee. Zoals het er nu naar uitziet halen PVV, VVD en CDA immers gedrieën een meerderheid. De kans is klein dat ze er dan nog een vierde partij bijnemen, zeker niet als die partij relatief klein is, maar wel een grote mond heeft. Ik bedoel maar: Jan Roos is bepaald het type niet om genoegen te nemen met een minimale handreiking. Hij zal heel veel willen, ja, ook als hij maar drie, vier of vijf zetels in de wacht sleept (wat trouwens een bijzonder goede prestatie zou zijn gezien het op handen zijnde verkiezingsgeweld tussen VVD en PVV).
Maar ja, het onderwerp van dit stuk is niet 'welke regeringscoalitie is waarschijnlijk,' maar 'welke coalitie wil ik?' En dus mag ik doen en laten wat ik wil, inclusief dit scenario dat toch wel enigszins onwaarschijnlijk is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten