Vanavond is het erop of eronder voor de Republikeinse presidentskandidaten die volgend jaar de opvolger hopen te worden van Barack Obama.
Om 3 uur 's nachts Nederlandse tijd begint de officieuze aftrap van de campagne voor de voorverkiezingen die moeten uitmaken wie namens de Republikeinen mag strijden tegen de Democratische tegenstander om de positie van President van de Verenigde Staten. Bij de Democraten is Obama vanwege het voltooien van twee termijnen uitgesloten van deelname, maar is Hillary Clinton momenteel de huizenhoge favoriet, al wordt er gefluisterd dat vice-president Joe Biden zich wel eens kon gaan melden.
Welke Republikein het tegen - waarschijnlijk - Hillary mag gaan opnemen is nog ongewis. Maar liefst 17 kandidaten hebben zich in de strijd geworpen, en tien daarvan staan vanavond laat op het podium:
Een Fox News-debat tussen de eerste tien van de zeventien Republikeinse presidentskandidaten haalt normaal lage kijkcijfers, ware het niet dat een van hen Donald Trump heet: vastgoedmagnaat uit New York. Met de beste populariteitscijfers staat Trump, morgenavond in Cleveland 'center stage'. Hij wordt geflankeerd door Jeb Bush, ex-gouverneur van Florida, en Scott Walker, gouverneur van de staat Wisconsin. Hoe lager de andere kandidaten in de peilingen staan hoe verder ze staan van Trump. Wat kunnen ze doen tegen hun kwelgeest?
De populariteit van Trump is na zijn belediging van senator John McCain gestegen. Hij maakt intussen zijn Republikeinse tegenstanders in de race naar het Witte Huis belachelijk.
Over het format van het debat was de afgelopen weken veel te doen geweest. Voornamelijk mede-kandidaat Rick Santorum vond dat iedereen evenveel aandacht moest krijgen, en vindt het belachelijk dat hij als 'nummer twee uit 2012' niet mee mag doen. Samen met onder anderen voormalig Hewlett Packard-CEO Carly Fiorina, oud-gouverneur van Texas Rick Perry en Bobby Jindal - gouverneur van Tennessee - mag hij een voorprogramma verzorgen voor het hoofddebat.