1. Home
  2. Afscheidscadeautje van Dijsselbloem: Nederland moet belastingen laten heffen door Brussel!

Afscheidscadeautje van Dijsselbloem: Nederland moet belastingen laten heffen door Brussel!

Geen categorie17 sep 2017, 8:00
Met een nieuwe regering in aantocht staat de PvdA op het punt om de regering te verlaten. Dat we hier niet uitzonderlijk rouwig over hoeven te zijn, dat blijkt wel uit opmerkingen van minister Jeroen Dijsselbloem. Op de valreep levert hij zich namelijk nog eens uit aan de EU, met opmerkingen dat een Nederlands belastingstelsel toch echt achterhaald is. Onze lasten uitleveren aan Brussel zou beter zijn...
Vindt u ook dat Jeroen Dijsselbloem ondanks zijn lidmaatschap van de PvdA zo goed op de schatkist heeft gepast? Nou, ik in ieder geval wel een beetje. Ondanks dat de man van de partij van de rupsjes nooitgenoeg is (dankuwel, Gerrit Zalm), bleek Dijsselbloem een strenge boekhouder die de hand stevig op de knip houdt. Precies wat je dus moet zijn als minister van financiën.
Maar nu het Kamerlidmaatschap weer lonkt na een bijna afgeronde formatie, weet Dijsselbloem zijn ietwat rechtse en zuinige imago toch nog te verpesten. Op een EU-top in Estland maakt de PvdA'er namelijk van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat er wat hem betreft spoedig Europese belastingen moeten komen. Nederlandse soevereiniteit over onze eigen centen? Nah, dat is nogal een achterhaald concept aldus 'De Dijs':

"Het is volgens minister Jeroen Dijsselbloem niet meer vol te houden dat belastingen een soevereine zaak van Nederland zijn. "Het is oppassen met adviezen aan je opvolger, maar Nederland zou er goed aan doen zich aan te sluiten bij de landen die de moderne belastingen vormgeven. De ontwikkelingen gaan heel snel."

Dat zei hij na een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Tallinn. Het is volgens hem beter samen te werken met de hervormers dan bij de landen te zitten die modernisering tegenhouden. Hij waarschuwde voor de houding van veel landen, "inclusief Nederland", dat belastingzaken een nationale aangelegenheid zijn."

We hebben één geluk: slechts zes andere lidstaten zijn het eens dat de Europese graaiers iets te zeggen moeten krijgen over de portemonnee van gewone burgers. Dat is godzijdank een enorme minderheid. Maar dat pleit Dijsselbloem niet vrij: als voorzitter van de eurogroep zou hij moeten wéten hoe sommige landen - met name in Zuid-Europa - er op fiscaal gebied nogal eens de kantjes vanaflopen. Via monetair beleid in ECB-verband mag de Nederlandse belastingbetaler daar nu al voor opdraaien. Kennelijk heeft Dijsselbloem nog niet genoeg negatieve ervaringen met de zuidelijke lidstaten, en mogen Nederlanders straks ook rechtstreeks gaan investeren in Club Med.
Mooi man! Echt waar we op zitten te wachten. Bedankt, Jeroen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten