AD brandt kabinet tot de grond toe af

Geen categorie05 jul 2013, 18:59
Veel geschreeuw weinig wol.
Het Algemeen Dagblad is niet te spreken over de 'prestaties' van het kabinet Rutte II. Eerder vandaag verscheen namelijk een redactiestuk van de krant online waarin Rutte en co. werkelijk tot de grond toe worden afgebrand. 
Het begint op een redelijk positieve manier. Blijkbaar zag het AD deze coalitie een paar maanden geleden nog wel zitten:

Het kabinet was in november nog vol ambitie. In no time werd een ambitieus regeerakkoord in elkaar getimmerd met de veelbelovende titel Bruggen Bouwen. VVD en PvdA besloten over hun ideologische schaduw heen te springen: in de komende 4 jaar zouden we eerlijk gaan delen én de overheidsfinanciën op orde brengen. Voor het eind van 2013 zouden alle bezuinigingen van 50 miljoen euro en meer ingediend zijn bij de Tweede Kamer, beloofden minister-president Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher. Dat geeft de burger rust en zekerheid was de argumentatie. Hierdoor zou iedereen zijn portemonnee trekken en ons land al consumerend en shoppend uit de crisis trekken.

Maar:

Helaas is de werkelijkheid weerbarstig. Van de 31 maatregelen die volgens het kabinet 50 miljoen euro of meer moeten opbrengen, is nu na 9 maanden ploeteren krap een derde daadwerkelijk ingediend. Daarvan lijkt de wet die de publieke omroep 200 miljoen euro 'efficiënter' moet maken één van de weinige die op steun in zowel Tweede als Eerste Kamer kan rekenen. Kleine disclaimer: deze wet stamde nog van Rutte I en kon toen ook al op steun rekenen. Bij de andere wetten valt het nog te bezien of koning Willem-Alexander er zijn handtekening onder kan zetten. 

Vervolgens legt de redactie uit dat er ook weinig terecht dreigt te komen van de 'weinige wetsvoorstellen die al bij het parlement liggen'. Zoals u weet kan het kabinet namelijk niet op een meerderheid rekenen in de Eerste Kamer. Een voorbeeld van zo'n plan is de beperking van de aftrekbaarheid van de pensioenpremies. Die maatregel moet de staat 2,7 miljard euro opleveren. De enige 'maar' is dat de pensioenfondsen de premies dan wel moeten verlagen. Doen ze dat niet dan gaat de werknemer er gemiddeld 1000 euro op achteruit per jaar. Dat is nogal wat. 
Vervelend voor het kabinet, maar die fondsen weigeren daaraan mee te werken. En dus wil de oppositie het plan - begrijpelijk - niet steunen.
Een ander plan is de invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten. Normaal gesproken moet dat snel even te regelen zijn met GroenLinks en D66, aldus het AD, maar dat is nu niet het geval. Die twee partijen willen namelijk dat "een waslijst aan andere wensen" ook wordt ingewilligd door het kabinet. Het kabinet weigert dat, waardoor de onderhandelingen over dit onderwerp afgelopen maandag spaak liepen.
Niet prettig, maar volgens het AD blijft het daar niet bij. Zo is er ook nog het sociaalakkoord dat op het spel staat en, oh ja, belastingbetalers weigeren nog langer belastingverhoging na belastingverhoging te accepteren. Ook dat zal grote problemen veroorzaken voor het kabinet, schrijft de redactie.
Natuurlijk heeft het Algemeen Dagblad gelijk: de oppositie weigert langer met VVD en PvdA te collaboreren. Tenminste, niet als ze daar weinig tot niets voor terugkrijgen. En ja, zo wil de coalitie graag zaken doen met andere partijen; zij doen wat ze toch al wilden, de oppositie tekent bij het lijntje.
Jammer genoeg voor Rutte en Asscher werkt het niet zo in de politiek. Hierdoor is het kabinet bijzonder instabiel. Sterker nog, je krijgt de indruk dat de hele handel eigenlijk al op springen staat.
Anders dan de hoofdstroom media hadden wij van DDS dat al wel zien aankomen. Zonder steun van de Eerste Kamer kan je (tegenwoordig) eenvoudig niet regeren. Als je nu na aantreden van een nieuw kabinet binnen afzienbare tijd nieuwe verkiezingen had voor de Senaat, oké, maar dat was dit keer het geval ook niet.
Overigens ben ik daar natuurlijk erg blij mee. Je moet er niet aan denken dat dit kabinet de rit wel uitzit. Hoe eerder het in elkaar stort, hoe beter. Maar goed, dat geheel terzijde.
Hoe dan ook, fantastisch nieuws natuurlijk dat zelfs de media hun vertrouwen in het kabinet kwijt zijn geraakt. Met een beetje mazzel is dat het begin van het einde voor Rutte-Asscher.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten