Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met het innemen van Maaswater voor de drinkwatervoorziening. De Maas is namelijk vervuild geraakt met landbouwgif! De oorsprong van de stof zou in België liggen. Alle alarmbellen gingen af bij WML. Hoge concentraties prosulfocarb werden gemeten. Twee microgram per liter, terwijl bij één microgram de inname al wordt gestopt. Het gaat hier ook niet om een veelvoorkomende situatie, ondanks dat WML zo'n 50 keer per jaar een innamestop wegens vervuiling inlast. Het verschil met normale innamestops is dat de reden dit keer veel zwaarwegender is en deze stop daarom al ruim tien dagen duurt!
Rijkswaterstaat is ingeschakeld en zoekt samen met de Belgen naar de vervuilingsbron. Prosulfocarb is een pesticide, dus het zal niet zo héél lang moeten duren om de veroorzaker te vinden.
Het gaat de komende tijd in ieder geval nog niet tot tekorten leiden in de drinkwatervoorziening. WML kan nog ruim een maand vooruit vanwege het drinkwaterbasin in Heel. Ook beschikt WML nog over diep grondwater. Limburgers in de regio hoeven zich dus geen zorgen te maken.
Hopelijk betreft het een incident en gaat het hier niet om bedrijven die structureel ons
drinkwater lopen te vervuilen! Gelukkig waren de mensen van WML er ruim op tijd bij maar het blijft toch een enge gedachte dat zoiets als drinkwater in het gevaar kan komen op zo'n manier.