Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil af van boetes voor dak- en thuislozen. 'Van een kale kip kun je niet plukken,' is de gedachte en Aboutaleb zoekt naar alternatieven. Via de NOS. Op het moment werkt het zo dat een dak- of thuisloze zich nogal eens in de penarie werkt door overlast te veroorzaken en het alcoholverbod overtreedt. Dan krijgt zo'n figuur een boete van €90,- die hij natuurlijk niet kan betalen. De gemeente komt dan met waarschuwingen, aanmaningen en verhogingen, waardoor zo'n arme ziel ineens zit opgescheept met een boete van 2000 à 3000 euro. Die kan die natuurlijk al hélémáál niet betalen en dus wordt de boel kwijtgescholden.
De ambtenaren bij de gemeente volgens natuurlijk gewoon de procedure en steken tijd en moeite in het proberen te innen van de boete en het tijdig registeren van de stand van zaken. De gemeente loopt dus niet alleen 90 euro mis maar pist ook nog eens een hoop geld, tijd en energie weg aan het verhogen van die boete terwijl er toch niks van terecht komt.
Het is dan ook niet meer dan logisch dat Aboutaleb op zoek wil gaan naar alternatieven in de vorm van hulp. Concrete voorstellen liggen er niet maar het zou duidelijk beter voor iedereen zijn als zulke mensen weer wat kunnen gaan bijdragen aan de maatschappij. Die hulp zal weliswaar óók geld kosten maar, zolang het geen druppel op een gloeiende plaat is, levert het uiteindelijk ook weer wat op.
Diezelfde denkwijze zie je ook bij de
Belastingdienst en aanverwante organisaties steeds meer opduiken. Niet langer 'je moet gewoon betalen en je had maar niet zo dom moeten doen' maar betalingsregelingen, meedenken met de burger en kijken hoe er in ieder geval nog íets kan worden betaald.
Mensen die financieel in de put zitten, helemaal figuren die lange termijn
schulden hebben, zitten vaak ook mentaal in de put. Kwijtschelden maakt de maatschappij het slachtoffer en druk blijven uitoefenen duwt zo iemand alleen maar verder in de neerwaartse spiraal.
Een fatsoenlijke vorm van hulp kan er toe leiden dat wellicht een deel van de schulden wordt kwijtgescholden of wordt uitgesteld, maar biedt wel de mogelijkheid dat zo iemand op de lange termijn weer gaat bijdragen. Dit zijn allemaal hele mooie woorden en behoorlijk abstract, maar Aboutaleb kan met zijn standpunt wel iets teweeg brengen dat voor ons allen, inclusief de mensen in het rood, een positieve werking heeft. Hangt volledig af van de voorstellen en de keuzes in de gemeenteraad natuurlijk, maar a man can dream.