Gezien het slavernij verleden van de mensen uit de regio waaruit Aboutaleb afkomstig is kan hij beter zijn mond houden.
De 'Rotterdamse' burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat we onze excuses maar eens moeten aanbieden voor de slavernij:
Nederland moet officieel excuses maken voor het slavernijverleden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept het kabinet op dit gebaar te maken „voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis.” Bij de herdenking in 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een „mensonterende praktijk” en een „schandvlek in onze geschiedenis.” Hij sprak diepe spijt en berouw uit. Maar excuses kwamen er niet.
Het moet maar eens afgelopen zijn met deze gekte. We hoeven onze excuses niet aan te bieden voor iets dat honderden jaren geleden plaatsvond -- en waar wij persoonlijk dus helemaal niets te maken hebben.
Daar komt bij dat slavernij duizenden jaren (ja, duizenden!) lang volstrekt normaal was onder mensen. Het was allerminst beperkt tot Europa -- en zeker niet tot Nederland. Overal werden mensen in de slavernij gedwongen. Het is volstrekt nieuw dat we dat soort gedrag onacceptabel vinden. In het overgrote deel van de geschiedenis van de mensheid was het volkomen normaal.
Tenslotte moet Aboutaleb eerst maar eens naar zichzelf kijken. Het houden van slaven was volstrekt normaal in de regio waar hij oorspronkelijk vandaan komt -- en langer dan dit het geval was in Europa. Sterker nog, pas na de Tweede Wereldoorlog werd de slavernij "langzaam maar zeker afgeschaft in islamitische landen." En dat kwam dan vooral door druk vanuit... Europa. De slavernij werd pas afgeschaft in Marokko (hallo, Ahmed!) in 1925. In Iran in 1929. In Saoedi Arabië in 1962 (ja, echt), en in Oman in 1970.
Met andere woorden, me dunkt dat een man als Aboutaleb vooral geen recht heeft om ons, in het Westen, hierover de les te lezen. Zeker niet als je bedenkt dat Marokko de slavernij alleen maar afschafte vanwege Frankrijks (dominante) rol in dat land.