Het afgelopen jaar zijn er weer minder misdrijven gemeld in Nederland dan in het jaar ervoor. Dit betekent dat het aantal geregistreerde misdrijven voor zeven jaar op rij gedaald is.
Volgens de officiële cijfers werden er in 2007 nog 1.3 miljoen misdrijven gemeld. Vorig jaar waren dat er slechts 1 miljoen. Dat is een bijzonder grote daling van 23% in minder dan een decennium.
Door de daling nam ook het aantal geregistreerde verdachten af: van 497.000 naar 312.000. Het gaat hierbij om 215.000 verschillende mensen, zegt het CBS. Sommige verdachten zijn in een jaar tijd meerdere keren opgepakt voor een delict.
Interessant genoeg handelde het OM ook minder misdrijven af. Vorig jaar waren dat 220.000 zaken; een vijfde minder dan in 2007. Dit betekent dat er een correlatie is tussen het aantal gemelde misdrijven en het aantal oplossingen: een deel van de misdrijven wordt gewoon niet opgelost - of in ieder geval niet in het jaar waarin zij gepleegd worden.
Ook werden er een kwart minder zaken afgehandeld door de rechter dan zeven jaar geleden. Vorig jaar kwam de rechter er nog maar in 98.000 zaken aan te pas.
De NOS legt uit:
Volgens de politie zijn de misdaadcijfers het afgelopen half jaar opnieuw verder gedaald. De grootste daling was te zien bij woninginbraken, overvallen, geweldsmisdrijven en straatroven. De politie heeft de afgelopen jaren extra mensen ingezet om die vormen van criminaliteit aan te pakken.
Natuurlijk is het bijzonder goed nieuws dat het aantal geregistreerde misdrijven is afgenomen. Wel moeten we ons de vraag stellen of dit ook automatisch betekent dat er daadwerkelijk minder misdrijven worden gemeld. In theorie kan het immers zo zijn dat mensen gewoon minder vaak naar de politie stappen, bijvoorbeeld omdat ze denken dat het allemaal toch geen nut heeft.
Dat gezegd hebbende zou het bijzonder merkwaardig zijn als dit de afgelopen jaren zo opvallend veranderd is. Dit betekent dus dat er waarschijnlijk gewoon echter minder misdrijven worden gepleegd. En dat is goed nieuws voor iedereen.