1. Home
  2. Aanpassing Sleepnetwet blijkt een wassen neus te zijn: het volk wordt niet serieus genomen

Aanpassing Sleepnetwet blijkt een wassen neus te zijn: het volk wordt niet serieus genomen

Geen categorie06 apr 2018, 17:00
Heel erg netjes dat het Kabinet toch nog de Sleepnetwet wil aanpassen, zeker omdat het CDA eerder had aangegeven dat het niet zou luisteren naar het resultaat van het referendum. D66 heeft waarschijnlijk aangevoeld dat het wel iets MOET doen, anders heeft de partij helemaal problemen. Toch blijkt de voorgestelde verandering een wassen neus.

Hans de Zwart, directeur van de organisatie Bits for Freedom, geeft aan dat de aanpassingen niet recht doen aan het signaal dat afgegeven is door de ‘nee’ bij het referendum.

"Als deze berichtgeving klopt, lijken het ons toch vooral cosmetische wijzigingen", zei De Zwart. "De kern van het probleem, namelijk dat op grote schaal ongericht informatie over onschuldige burgers bij de diensten in het vizier gaat komen, wordt niet opgelost."

De ‘sleepnetfunctie’ van de wet wordt niet aangepakt, wat ook niet erg aannemelijk leek aangezien dat de kern is van de wet. Dan had het Kabinet de wet beter kunnen intrekken. Dat kan het Kabinet alsnog doen, maar D66 lijkt alleen te staan in deze kwestie. Het is al wat dat de partij in deze coalitie al enige verandering heeft kunnen bewerkstelligen.

Zo wordt de bewaartermijn voor verzamelde data in de nieuwe wetstekst een jaar, in plaats van drie jaar. Maar die termijn kan wel twee keer met een jaar worden verlengd. In de praktijk kan je dan nog op de oorspronkelijke bewaartermijn van drie jaar uitkomen, zei Schellevis [NOS-techredacteur].

Ook de aanpassing over het delen van data met buitenlandse inlichtingendiensten maakt geen groot verschil. Ook nu wordt bij het delen van inlichtingen met buitenlandse diensten al rekening gehouden met de staat van de democratische rechtsorde in zo'n land, zei Schellevis.

Net als bij het vorige referendum, waar het Kabinet dacht weg te komen met een juridisch nutteloos ‘inlegvelletje’, denkt het Kabinet door deze aanpassingen ook weg te kunnen komen. Op deze manier creëert de regering een self-fulfilling prophecy en maken ze het alleen maar erger voor zichzelf. Een referendum heeft twee verantwoordelijken: het volk en de politiek. Als de een moedwillig haar verantwoordelijkheid verzaakt, dan is de balans weg en komt er absoluut narigheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten