Badr Hari hoorde gisteren vier jaar tegen zich eisen.
De aanklager liet zich gisteren op overduidelijke wijze uit over Badr Hari. Volgens officier van justitie Rob Kloos is Hari een bijzonder gewelddadige man die zich onaantastbaar waant. Veel gewone, onschuldige burgers die lekker een avondje uit wilden hebben daar de rekening voor moeten betalen. De Telegraaf legt uit:
Volgens justitie heeft Hari in een periode van 2 jaar ,,een spoor van mishandeling" getrokken door het Amsterdamse uitgaanscircuit. Daarbij zocht Hari telkens zelf de confrontatie, zei officier van justitie Rob Kloos.
Heel gek, maar die 'lieve jongen' (zoals Estelle Cruijff hem noemde) is volgens Kloos een psychopaat pur sang. Volgens hem is er sprake van "agressief, intimiderend gedrag en plat machtsvertoon" en denken Hari en zijn kompanen dat ze boven de wet staan. Veel mensen zijn dan ook bang voor hem "en zijn hofhouding," welke voor een groot deel - aldus Kloos - uit criminelen bestaat.
Naast de mishandeling van Koen Everink zou Hari ook andere zware mishandelingen op zijn conto hebben staan - dan wel pogingen daartoe - wordt hij beschuldigd van openlijke geweldpleging, én de mishandeling van zijn ex-vriendin, die hij blijkbaar ook in elkaar heeft geslagen. Tenslotte zou hij in Amsterdam ook voor de leuk een voetganger ondersteboven hebben gereden.
Dit alles bij elkaar optellende is het OM tot de conclusie gekomen dat het rechtvaardig is om vier jaar gevangenisstraf tegen Hari te eisen, waarvan één jaar voorwaardelijk.
Hoe meer je over die man leest, hoe meer je denkt dat Nederland er een stuk veiliger op wordt als hij jaren in de gevangenis verdwijnt. Natuurlijk blijven de meeste van zijn vrienden voorlopig op vrije voeten - en ja, die zullen ongetwijfeld voor veel problemen zorgen - maar één gevaar voor de samenleving minder is toch... uh... één gevaar voor de samenleving minder.
Het enige probleem met de eis is dat die niet zwaar genoeg is. Als Hari inderdaad heeft gedaan waarvan hij beschuldigd wordt verdient hij het om minimaal tien jaar achter slot en grendel te worden gezet. Een eis van vier jaar is in het Nederland anno 2014 heel wat - we moeten onze zegeningen dus tellen - maar dat zegt niet zo heel veel.