Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn maar liefst 70.000 mensen uit Aleppo op de vlucht geslagen naar de grens met Turkije.
Hoewel er op dit moment 'vredesbesprekingen' plaatsvinden in Geneve tussen leiders van de internationale gemeenschap, gezanten van het Assad regime, and representanten van de oppositie in Syrië, gaan dictator Assad nog altijd helemaal los in zijn land. Sterker nog, zijn leger is agressiever dan ooit:
Terwijl de internationale gemeenschap donderdag in Londen bijeen was voor een donorconferentie over Syrië, zetten troepen van de Syrische president Bashar al-Assad, geholpen door Russische luchtaanvallen, hun offensief bij Aleppo voort. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn 70 duizend vluchtelingen vanuit Aleppo op weg naar de Turkse grens.
Assads troepen proberen Aleppo momenten te omsingelen. Als ze dat lukt doen ze ongetwijfeld wat ook met Madaya (een andere) stad deden: die stad hongerden ze uit, waardoor talloze onschuldige burgers het leven verloren.
In de tussentijd heeft het Syrische leger de zuidelijke plaats Ataman alvast ingenomen. Assads knokploegen zijn dus bezig met een ware opmars -- eentje die niet ten koste van ISIS gaat, maar van organisaties en groepen die Syrië (volgens eigen zeggen) willen democratiseren.
Geen wonder dus dat Turkije, dat de oppositie al jaren steunt, zich steeds meer zorgen maakt over deze ontwikkelingen. Volgens Rusland zijn de Turken zelfs van plan om binnenkort zelf een inval in Syrië te lanceren. Ankara ontkent dat, maar er is een reden dat veel experts de waarschuwing van Rusland serieus nemen: er is alle reden voor Turkije om in te grijpen, niet alleen omdat er steeds meer vluchtelingen naar Turkije komen, maar ook omdat Assad en Poetin bezig zijn om Turkijes macht en invloed in de regio flink in te perken. Ankara kan dat natuurlijk niet zomaar accepteren.