Koop je een nieuwe auto: dan moet je deze verzekeren. In Nederland ben je nu eenmaal wettelijk verplicht om minimaal een WA verzekering te hebben wanneer je de weg op gaat. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het afsluiten van een verzekering? We geven je een aantal praktische tips.
1. Vergelijk de mogelijkheden
Neem allereerst de tijd om de verschillende mogelijkheden te bekijken: lees hier meer over wat je allemaal van een autoverzekering kunt verwachten. Vergelijk de verschillende aanbieders en pakketten, en lees ook de polisvoorwaarden even goed door voordat je een keuze maakt.
2. Schadevrije jaren
Heb je schadevrije jaren? Vraag deze dan op bij de oude verzekeraar. Deze schadevrije jaren staan namelijk op je verzekeringspolis en zorgen ervoor dat jij bij een nieuwe verzekeraar korting kunt krijgen. Hoe meer schadevrije jaren jij hebt, hoe minder jij uiteindelijk aan premie betaald.
3. Lees reviews
Heb je een top drie van verzekeraars samengesteld? Ga dan op het internet op zoek naar reviews van andere verzekerden. Lees de klachten, de gedeelde ervaringen en de algemene opinie voordat je uiteindelijk een keuze maakt.
4. Kies je dekking
Er zijn drie verschillende soorten dekking beschikbaar: welke dekking je kiest hangt af van de auto die je rijdt. Een oudere auto (vanaf 10 jaar oud en dus met een lagere waarde) kan vaak met een WA polis verzekerd worden, een jongere auto (vanaf 6 tot 10 jaar oud) verzeker je vaak met een WA Plus polis en een gloednieuwe auto (tot 6 jaar oud) verzeker je meestal met een all-risk polis.
5. De premie
De uiteindelijke premie die je bij verschillende verzekeraars betaald kan flink verschillen en is dan ook afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan de dekking, het autotype en het aantal schadevrije jaren op je naam; maar ook aan dingen als je leeftijd (jongeren betalen vaak meer dan ervaren weggebruikers) het aantal kilometers dat je aflegt en je woonplaats. Een lagere premie kan je helpen besparen op de autokosten.
6. De voorwaarden
Als bijna laatste puntje is het dan ook nog belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen. Ben je bijvoorbeeld all-risk verzekerd en rijd je jouw nieuwe auto total loss, dan wil je wel weten hoeveel je terug krijgt. Dit soort informatie vind je terug in de voorwaarden.
7. Aanvullende verzekeringen
En dan zijn er de aanvullende verzekeringen nog: af te sluiten bij bijna iedere autoverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inzittenden verzekering (hiermee verzeker je ook passagiers tegen mogelijke financiële gevolgen van een verkeersongeluk), een no-claim beschermer of een speciale rechtsbijstandsverzekering voor de auto.