De Nederlandse overheid blijft vrouwen de arbeidsmarkt opjagen. Net als Zweden jaren geleden. Tijd voor een kritische blik op dit Scandinavische land. Vandaag deel 2: De financiële gevolgen.
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker (PvdA) is een feministe pur sang. Het liefst zou zij vrouwen oproepen massaal een snor te laten staan. Zover ging de bewindsvrouw (gelukkig) niet, maar vrouwen met een schuldgevoel de arbeidsmarkt opjagen, dat vindt de socialiste in haar geen probleem. Over de oproep van Bussemaker schreef ik een tijdje terug al een artikel onder de kop: 'Bussemaker bemoeit zich met uw keuze'. Dat artikel is hier te lezen.
Zweden is qua vrouwen op de arbeidsmarkt Nederland lichtjaren vooruit. In dit koude land hebben zowel mannen als vrouwen massaal fulltime banen. Het opvoeden van kinderen wordt massaal uitbesteed aan scholen en de kinderopvang. De gevolgen van dit Zweedse model zijn desastreus.
Eerder in deze serie:
Deel 1: Alva en Gunnar Myrdal en hun (slechte) plan voor Zweden.
Vandaag deel 2, de financiële gevolgen die Zweden zich op de hals haalde door de plannen van Alva en Gunnar Myrdal uit te voeren.
480 dagen zorgverlof
In Zweden zijn ze niet halfslachtig als het om het stimuleren van (veel) kinderen krijgen gaat. Zo is de kinderbijslag in dit Scandinavische land maar liefst twee keer hoger dan in Nederland. Een bevallingsverlof als de ooievaar op visite is geweest? Doen ze in Zweden niet moeilijk over. Als moeder kun je anderhalf jaar wegblijven, baan en inkomen blijven behouden. Fantastisch. En dan is het eindeloze feest nog niet voorbij. Als ouder krijg je 480 dagen zorgverlof. Deze dagen mag je over de eerste 8 jaar van je kind verdelen; je mag zelf weten wanneer je de 'zorgdagen' opneemt.
Schitterend. Met dergelijke randvoorwaarden is het niet gek dat Zweden een redelijk hoog geboortecijfer heeft. Komt nog bij dat de overheid de complete opvoeding van het kind uit handen neemt. Ouders hoeven niets meer te doen. De medaille heeft echter een keerzijde. Bedrijven in Zweden nemen nauwelijks vrouwen aan. Zeker voor kleine bedrijven is dat veel te duur. Dat zorgt voor een hoge werkeloosheid onder moeders. De moeders die werken komen grotendeels in de publieke sector terecht. Dat zorgt voor hoge kosten bij de overheid.
Belastingbetaler
Die hoge kosten moeten opgehoest worden door de belastingbetaler. En die is in Zweden behoorlijk het haasje, de belastingen om alle uitkeringen te kunnen betalen, zijn hoog. Naast de uitkeringen moet ook de kinderopvang blijven draaien, per kind krijgt zij een subsidie van 15.000 euro.
Dergelijke uitgaven houdt een land niet lang vol. In de jaren '90 ging het dan ook mis in Zweden. Een artikel uit 1995 beschrijft het als volgt:
"Zweden heeft zoveel geld geleend om zaken als kinderopvang te betalen, dat de kredietwaardigheid van het land is aangetast. In feite is de munt 'in de knoflookgordel' beland. Als de peseta, lire en escudo dalen, zakt ook de Zweedse kroon. Er wordt veel geklaagd over de zwakte van de munt. Maar waar de één maatregelen eist tegen 'speculanten' omdat die anders de verzorgingsstaat ontmantelen, benadrukt de ander dat Zweden het er zelf naar heeft gemaakt. Je moet niet klagen dat je in handen van de financiële markten belandt als je een begrotingstekort van 12 procent hebt en een staatsschuld van 90 procent.
Werkeloosheid
Sindsdien heeft Zweden met redelijk succes hervormd. Onder andere door de pensioenen te hervormen en fors te bezuinigen. Helemaal boven jan is Zweden echter nog niet; ondanks de forse bezuinigingen die de conservatieve regeringen de afgelopen jaren hebben doorgevoerd, die vooral werkelozen treft. En dat zijn weer vrouwen die moeilijk aan een baan kunnen komen vanwege de te goede regels.
De werkeloosheidscijfers in Zweden was het afgelopen jaar boven de 8%. Vreemd genoeg is dat in het huidige Zweden niet eens zo'n probleem. De economische groeicijfers van Zweden zijn goed en het land heeft zelfs een begrotingsoverschot. Die goede cijfers camoufleren de kosten van de hoge werkeloosheid en de nog steeds maar stijgende kosten van het dure Zweedse model. De kans dat men gaat snoeien in het Zweedse model is dan ook klein. En dat is jammer, want naast de financiële problemen heeft Zweden nog veel grotere sociale problemen.
Daarover meer in deel 3.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman