1. Home
  2. 200 GroenLinksers zeggen lidmaatschap op na steun voor Kunduz-missie

200 GroenLinksers zeggen lidmaatschap op na steun voor Kunduz-missie

Geen categorie29 jan 2011, 12:45
Een dag of twee nadat GroenLinks voor een politiemissie in Kunduz stemde heeft de partij al tweehonderd leden uit moeten zwaaien. Partijvoorzitter Nijhof roept zijn achterban op rustig te blijven en te wachten tot het partijcongres volgende maand, waar fractieleider Jolande Sap zich zal verdedigen.
Hoewel het hier om slechts 1% van de leden gaat, is elk lid minder een aderlating voor politieke partijen. Het zijn namelijk de leden die vrijwilligerswerk doen tijdens de campagne en die ieder jaar weer de partijkas spekken. Als deze 200 leden allemaal jaarlijks 100 euro doneren, kost deze grap GroenLinks dus ongeveer 20.000: een fors bedrag. Ook als het minder is hebben we het in ieder geval over duizenden euros; geld dat GroenLinks goed kon gebruiken.
Nijhof lijkt de kritiek van de leden wel te begrijpen. Die voelen zich namelijk voorgelogen door de partijleiding. Het ene moment geeft men aan tegen de missie te stemmen, een dag later berichten verschillende kranten dat Sap en premier Rutte er in het geheim met elkaar over hebben gesproken, en voor de leden het weten blijkt GroenLinks ineens tóch voor te zijn.
GroenLinksleden lijken niet te beseffen dat ze zichzelf en hun partij schade toebrengen door zo koppig te zijn. GroenLinks hoopt al jaren eindelijk regeringsverantwoordelijkheid te kunnen dragen. Als de partij dat echt wil moet ze met name de VVD ervan overtuigen dat de invloed van linksradicalen, neomarxisten en radicale feministen te verwaarlozen valt. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lijken het tegendeel te bewijzen: de leiding mag dan wel quasi-linksliberaal zijn, maar een groot en mondig deel van de achterban is gewoon keihard links. Met dat soort lieden kan en wil de VVD geen zaken doen - niet officiëel tenminste.
Rechtse Nederlanders zijn GroenLinks dan ook twee maal dank verschuldigd: ten eerste omdat de fractieleider politieke zelfmoord pleegde door voor de missie te stemmen, ten tweede omdat de achterban eens temeer bewijst onverantwoordelijk, onbetrouwbaar en extreemlinks te zijn. Dank, dank, dank!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten