Een 16-jarige leerling probeert een docent te vergiftigen.
Ongelooflijk: een 16-jarige leerling uit Roermond heeft een van zijn leraren geprobeerd te vergiftigen. Het AD bericht dat een woordvoerder van het OM dat vandaag heeft bekendgemaakt.
Volgens de kranten ging het om een leerling van het Orthopedagogisch en Didactisch Centrum in Roermond, maar het OM wil dat niet bevestigen.
Een vreselijk verhaal, natuurlijk. Je zou denken: zo'n gast mag van zijn lang zal die leven niet meer vrijkomen; niet totdat hij berecht is, tenminste.
Helaas denkt het OM daar net eventjes anders over. De verdachte is gisteren hangende het onderzoek namelijk alweer vrijgelaten. Hij zal later ongetwijfeld wederom vastgezet worden... als hij tenminste niet vlucht of zichzelf iets aandoet.
Dat lijkt me toch niet echt de bedoeling. Of wel?
Dat is allemaal vervelend, maar het kan nog erger. Zie deze zinnen uit het artikel:
In verband met de minderjarigheid van de verdachte zei een woordvoerster van het OM zeer terughoudend te zijn met informatie. Meer wilde ze niet over deze zaak kwijt.
Hier kan ik dus absoluut niet tegen. Je hebt het hier over een 16-jarige, niet over een onbenul van vier. Een jongen van deze leeftijd weet prima wat hij doet. Als hij 18 jaar oud was zou hij behandeld worden als ieder ander. Omdat het een jaar of twee scheelt wordt hij echter op een speciale manier behandeld; omdat hij een 'kind' zou zijn, en dergelijke.
We kunnen in dit opzicht flink wat leren van de VS. Daar wordt jeugdige criminelen lang niet altijd de hand boven het hoofd gehouden. Als ze oud genoeg zijn (zoals deze jongen is), als ze wisten waar ze mee bezig waren, etc. kan zo'n gast op precies dezelfde behandeling rekenen als u en ik, als wij een dergelijke misdaad zouden begaan.
Tokkiejeugd hoeft helemaal niet beschermd te worden. Sterker nog, als dit soort informatie juist wel met het publiek gedeeld wordt is de kans dat ze nog een keer de fout ingaan kleiner. Dan begrijpen ze immers dat ze hier niet mee weg kunnen komen, dat iedereen weet waar ze mee bezig zijn, en dat ze een mooie toekomst wel gedag kunnen zeggen als ze hun leven niet per direct beteren.