Eén op de tien.
Eén op de tien Nederlandse werknemers verwacht het komende jaar zijn baan te verliezen. Let wel, ze vrezen het dus niet, maar verwachten het. Ik vind dat een schokkend hoog percentage.
En dat is niet alles:
De Nederlandse beroepsbevolking die verwacht zijn baan niet te verliezen is licht gedaald van 75 naar 72 procent. Onder de allochtone beroepsbevolking is deze daling beduidend sterker, van 73 naar 68 procent.
Het relatief goede nieuws is dat ongeveer de helft van beide bevolkingsgroepen binnen vier maanden een nieuwe baan te hebben. Dat is niet al te lang (hoewel natuurlijk nog altijd bijzonder vervelend).
Is dit dan echt een problematische ontwikkeling of valt het allemaal wel mee (voor de rest)? Nou, dit soort verwachtingen beïnvloeden de bestedingen van deze werknemers - die immers ook consumenten zijn - nogal. En als ze minder uitgeven gaat het minder goed met de economie, wat leidt tot minder winst (of zelfs verlies) en uiteindelijk dus tot een hogere werkloosheid.
Den Haag moet hier onmiddelijk iets aan doen. Wat? Simpel: de lasten moeten verlicht worden, zowel voor bedrijven als individuen. Zorg dat mensen meer overhouden én dat het aantrekkelijker wordt om te investeren; alleen dan kunnen we de schade nog enigszins beperken.