Gabor Maté: 'Wat er in Gaza gebeurt is het ergste dat ik heb gezien in mijn leven'

Midden-Oosten28 okt 2023, 7:57

De Hongaars-Canadese arts en trauma-expert Gabor Maté, die zelf Joods is, heeft op X hard gereageerd het offensief van Israël in Gaza. Volgens Maté, die tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren werd en verschillende familieleden heeft verloren in de holocaust, is wat er nu in Gaza gebeurt "het ergste dat ik heb gezien in mijn leven." (Hij was natuurlijk erg jong tijdens de Tweede Wereldoorlog, dus heeft dat niet bewust meegemaakt)

Maté heeft zich zijn carrierelang geconcentreerd op trauma - met name trauma in kinderen. Zijn hele leven staat in het teken in het omgaan met trauma's en het herstellen ervan. Daarom is hij erg betrokken bij wat er gebeurt tussen Hamas en Israël. Of, beter: tussen de Palestijnen en Israël. Want het gaat natuurlijk al lang niet meer om een strijd tussen Hamas en Israël. Alle Palestijnen in Gaza zijn er (als slachtoffers) bij betrokken.

Maté heeft veel ervaring. Hij heeft heel veel gezien. En ja, hij vindt het "vreselijk" wat er momenteel gebeurt in Gaza. Sterker nog, hij zegt heel duidelijk dat "het 't ergste is dat ik in mijn hele leven gezien heb." Er worden zoveel woningen verwoest, Palestijnen worden zo geterroriseerd... zij lijden enorm, vindt Maté.

"Het is onmogelijk om wreedheden met elkaar te vergelijken. Je kunt niets vergelijken met de systematische moord 5 a 6 miljoen Joden door de nazi's," aldus Gabé. Vervolgens noemt hij ook andere "wreedheden" zoals "de moord van 3 miljoen Vietnamezen door Amerika, de genocide in Oost-Timor... en zo kan je doorgaan."

Publieke wreedheden

"Maar," gaat Maté verder, "wat hier anders aan is, is dat ik nog nooit gezien heb dat zulke wreedheden zo publiekelijk begaan worden. We zien alles op televisie, en de slachtoffers worden gepresenteerd als de daders. Én dit obscene spektakel dat we moeten ondergaan wordt ofwel gesteund dan wel getolereerd door de grote media en alle politici."

"Het is noodzakelijk om te zeggen dat wat er op 7 oktober gebeurde totaal niet gerechtvaardigd is: de moord op Israëlische burgers. Dat had nooit mogen gebeuren. Het was afgrijselijk, het was een gruweldaad," gaat Maté verder. "Maar de noodzaak om dat te zeggen, om die misdaden te veroordelen, komt uit een cultuur waarin de wreedheden van de ándere kant nooit veroordeeld worden."

Want, zegt Maté, dat soort "wreedheden" zijn er wel degelijk. "Geen enkele woordvoerder van de Israëlische overheid wordt ooit gevraagd of hij de pogrom in Huwara, in de West Bank, van eerder dit jaar veroordeelt," legt hij uit. De Israëlische commandant in die regio noemde wat daar gebeurd is zélf een "pogrom." Kolonisten vielen daar Palestijnen aan. Tenminste één Palestijn werd gedood, meerdere Palestijnen raakten (zwaar) gewond. Het Israëlische leger greep niet in.

Veroordelen

En Maté was nog niet klaar. Want er zijn meer vragen die nooit gesteld worden aan de woordvoerder van de Israëlische staat. "Veroordeel jij de moord op Palestijnse kinderen door Israëlische kolonisten? Veroordeel jij de aanvallen uitgevoerd door kolonisten? Hoe reageer jij op de uitspraak van de voormalige plaatsvervangend stafchef van het Israëlische leger dat de omstandigheden waarin Palestijnen leven hem doet denken aan de behandeling van Joden in nazi-Duitsland? Wordt hier zelfs maar over bericht in de Westerse pers? Wat hij daarmee bedoelde is dat kolonisten steeds weer Palestijnen mogen aanvallen, net zoals dat bruinhemden in Nazi-Duitsland Joden mochten aanvallen, terwijl de Israëlische politie en het Israëlische leger toekijken of zelfs helpen?"

Zo waren er nog meer vragen die gesteld zouden moeten worden, aldus Maté, maar die genegeerd worden. "Ben je je ervan bewust dat het voormalig hoofd van de Mossad de behandeling van Palestijnen letterlijk Apartheid heeft genoemd?" is één zo'n vraag.

Wat Maté misschien wel het meeste dwarszit is niet alleen het beleid van Israël, maar ook de reactie erop van de media. "Het zijn dezelfde media die logen over Iran, over massavernietigingswapens, over 'couvesekindjes'... wat resulteerde in 500.000 dode burgers. Je moet je afvragen: waarom zijn deze media zo passief op dit onderwerp of pleiten ze zelfs voor etnische zuivering dan wel genocide [in Gaza]? Vertrouw jij die media? Of ga je zélf nadenken?"

Het licht tegen de duisternis

De makers van de podcast speelden ook een video af van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die zijn eigen volk "het volk van licht" noemde en de Palestijnen "het volk van de duisternis." Maté vond dat een zeer problematische uitspraak.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we PAL voor de VREDE. Wij willen OVERAL vrede... en we willen bovenal dat regionale conflicten regionaal blijven, en dus niet resulteren in een Derde Wereldoorlog. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS en verstevig ons vreedzame geluid - een geluid dat bijna nergens te horen is!

"Ik ben het helemaal eens met Netanyahu," reageerde Maté, "dat het licht uiteindelijk de duisternis zal verslaan. Hij is alleen een beetje verward over wat het licht is en wat de duisternis. Hij is momenteel een van de donkerste geesten op het wereldtoneel."

"Hij durft een profetie aan te halen. Nou, ik durf dat ook. Ik citeer de Tenach: 'Gij zult een vreemdeling niet slecht behandelen, want gij kent het hart van een vreemdeling omdat gij zelf een vreemdeling was. Netanyahu's hele carriere is gefocust geweest op het onderdrukken van 'de ander'. En dan waagt hij het over 'het licht' te hebben? Met Netanyahu-politici moet je het geluid uitdoen en puur naar hun lichaamstaal kijken. Wat je daar ziet is een man die zo losgekomen is van zijn menselijkheid, die zo bezig is met zijn ego, dat wat hij zegt zó ongelooflijk leugenachtig is dat zelfs het tegengestelde niet waar is." Dat laatste is blijkbaar een Hongaarse wijsheid.

"Ja, Bibi, het licht zal triomferen - wat jij ook kan doen. Jij zult voor veel meer lijden zorgen omdat dat jouw natuur is, omdat dat is waar jij je voor inzet," sloot Maté af.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten