De digitale gevangenis die we zich om ons heen zien vormen, wordt langs commerciële weg uitgerold. Dit hebben we natuurlijk al gezien als het gaat om de enorme data-honger van Big Tech-bedrijven. Bedrijven als Google, Facebook en Microsoft hebben bakken met geld verdiend door ‘gratis’ diensten aan te bieden aan het grote publiek. Laten we eerlijk zijn: de diensten werken natuurlijk fantastisch?! En dat ook nog eens voor niks? Wie wil dat nou niet? Daar zijn we tenslotte Hollanders voor toch? Voor een dubbeltje op de eerste rang! Dit Nederlandse gezegde komt natuurlijk ergens vandaan.
Echter is het Nederlandse gezegde ‘in de aap gelogeerd zijn’ ook van toepassing in deze situatie. Deze diensten lijken namelijk gratis, maar tijdens het gebruik ervan worden we aan alle kanten bespioneerd. We betalen deze diensten namelijk niet met geld, maar met onze data. Nu hoor ik je denken: maar dit is toch geen probleem? Daardoor zie ik toch juist de relevante advertenties die ik wil zien? Wat maakt mij het uit als die grote bedrijven weten wat ik aan het doen ben?
Het zijn echter niet alleen Big Tech-bedrijven die toegang hebben tot deze data. Door de jaren heen is de wet-en-regelgeving dusdanig versoepeld, dat het voor overheden steeds gemakkelijker is geworden om toegang te krijgen tot deze data. Stel je eens voor dat je als overheid zijnde precies weet hoe je bevolking zich online gedraagt. Welke zoekopdrachten ze intikken, welke websites te bezoeken, welke kanalen ze volgen. Het wordt op die wijze verdomde makkelijk om massaal de perceptie van een bevolking te kunnen manipuleren. ‘Kunnen we de lockdowns nog een tijdje verlengen? Laten we het sentiment onder de bevolking eens analyseren.’
De coöperatie tussen Big Tech en overheden gaat echter nog veel verder dan enkel het delen van data. Dit is uiteraad in de corona-situatie ernstig duidelijk geworden. Het is gebleken dat verschillende overheden toegang hebben gehad tot op-maat-gemaakte online portals, waar zij zelf posts en accounts van bijvoorbeeld Facebook konden verwijderen/blokkeren. Je hebt het in dit geval dus niet meer over een samenwerking, maar een werkelijke versmelting. Hetzelfde zag je toen bedrijven als Google en Apple op Android en iPhone telefoons via een verplichte update de corona bluetooth contact-tracing functionaliteit in het besturingssysteem integreerden. Een ware versmelting van de publieke en de private sector. Wie heeft hier in hemelsnaam om gevraagd?
En dan hebben we natuurlijk nog de Central Bank Digital Currencies, waarvan onlangs bekend werd dat ze door Amazon ontwikkeld gaan worden. Amazon, het bedrijf wat met zijn Amazon Web Services al een groot deel van het internet in het beheer heeft. Het bedrijf wat in zijn begin jaren zo’n beetje onbeperkt verlies mocht leiden en zo met een oneerlijk concurrentievoordeel een enorme hoeveelheid macht op het web naar zich toe kon trekken. Het bedrijf wat langs die weg ook de grootste online boekhandelaar is geworden.
En dan hebben we het nog niet gehad over de Digital ID’s. Nog zo’n project waar niemand om gevraagd heeft, maar waar wel enorme hoeveelheden geld in gepompt wordt door bedrijven als Microsoft, Google en Amazon. Wellicht ook een digitaal CO2 budget dan maar? Gelukkig laat Google de uitstoot al zien bij het boeken van een vlucht via Google flights!
Een parallelle digitale wereld
We stevenen af op een parallelle wereld. Een wereld waarin de samenleving hoofdzakelijk verdeeld is in twee verschillende groepen. Enerzijds heb je de groep mensen die onwetend (onverschillig) het systeem hebben gevolgd en daardoor in de muizenval getrapt zijn. Langs de weg van gemak zijn ze in een digitale val getrapt.
Ze hebben ineens een Digital ID nodig om het gecentraliseerde mainstream internet van Big Tech nog te kunnen bezoeken. Je mail, je bestanden in de cloud, je social accounts. Overal hebben ze een Digital ID voor nodig. Tegen de tijd dat ze dit door hebben, is het al te laat. Door de volledige afhankelijkheid van geprogrammeerde CBDC’s is het praktisch onmogelijk om nog aan andere systemen te kunnen deelnemen. Wil je crypto kopen? Helaas! Financiële afhankelijkheid staat gelijk aan controle.
Aan de andere kant van die parallelle wereld staan daar echter de renegades. De mensen die de muizenval van Big Tech in slowmotion hebben zien sluiten en tijdig aan de slag zijn gegaan met andere technologie. Technologie die wel menselijke kernwaarden als privacy,
veiligheid en vrijheid (van meningsuiting) respecteert.
Technologie is zelf niet kwaadaardig. De doeleinden van technologie zijn afhankelijk van de staat van bewustzijn van degene die het gecreëerd heeft.
Bij Android-Privacy.com helpen we mensen wegwijs te maken in de Big Tech vrije wereld. Wij geloven dat het mogelijk is om in een wereld te leven waarin technologie onze hoeveelheid vrijheid bevordert, in plaats van tegengaat. Binnen die zienswijze moet technologie voldoen aan onze kernwaarden:
- Free and Open Source Software (FOSS)Om te kunnen valideren of een software-project doet wat het belooft, is het van belang dat de code voor iedereen inzichtelijk is. Het zal je niet verbazen, maar voor Big Tech-projecten is dit vaak niet het geval. Sterker nog, Bill Gates is met Microsoft de ‘uitvinder’ geweest van gesloten software: software waarbij je geen inzicht hebt in de code.
- Privacy en Veiligheid (met behulp van encryptie)FOSS software betekent nog niet dat je privacy gewaarborgd wordt. Het is van belang dat de data binnen de software versleuteld wordt (encryptie). Op die wijze kunnen organisaties niet zomaar de data analyseren en/of verkopen.
- Decentralisatie van consensusFOSS projecten welke ook nog eens versleuteld zijn, zijn lastiger te stoppen. Op het moment dat een dienst opgegeven wordt kan iemand de code kopieren en een nieuwe dienst starten met dezelfde (geoptimaliseerde) code. Echter, heb je idealiter dat een dienst helemaal niet te stoppen is. Hier komt blockchain-technologie om de hoek kijken. Combineer FOSS en versleuteling met blockchain-technologie en je hebt een project dat bijna niet te stoppen is.
De Snowden Smartphone/Tablet en het Privacy Platform
Vanaf vandaag zijn de Snowden
Smartphones en Tablets weer te koop. Deze apparaten worden voorzien van het favoriete besturingssysteem van
Edward Snowden: GrapheneOS. Bij aanschaf van een Smartphone/Tablet krijg je ook toegang tot ons Privacy Platform. Hier leggen we je uit hoe je dit besturingssysteem het best kunt gebruiken om je privacy en veiligheid zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.
Digitale privacy kun je zien als een soort Jenga spel: de keuze voor kwalitatieve hardware en een veilig en privacy-vriendelijk besturingssysteem is van groot belang. Wanneer je met je Snowden phone echter alsnog gebruik maakt van de verkeerde applicaties kun je je privacy, veiligheid en daarmee vrijheid echter alsnog behoorlijk schaden. Om die reden krijg je via het Privacy Platform ook toegang tot onze applicatielijst en de bijbehorende (video)handleidingen.
Daarnaast is ook onze service onderdeel van het product: kom je er niet uit met behulp van onze handleidingen? Dan kun je ons altijd mailen en/of bellen. Probeer zo’n service maar eens bij een Big Tech-dienst te vinden! Ook minder technische mensen worden daardoor geholpen. Privacy is een mensenrecht welke voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn.
P.s. ben je nog afhankelijk van bepaalde (Big Tech) applicaties? Geen zorgen, het bijzondere aan dit besturingssysteem is dat het een zeer hoge compatibiliteit met bestaande applicaties heeft. We durven te zeggen dat 98% van de bestaande applicaties functioneert binnen dit besturingssysteem. Werkt iets bij jou niet? Dan kan je het toestel binnen 14 dagen kosteloos retourneren.
De verkoop van de Snowden Smartphone/Tablet is vanaf vandaag geopend! Deze verkoopronde is t/m maandag 30/7 geopend. Er volgen altijd weer nieuwe rondes, maar voor nu weten we nog niet wanneer dit weer zal zijn.