rusland oorlog 11

RTL Nieuws doet weer aan paniekzaaierij: De klimaatcrisis als voorwendsel voor oorlog

Media26 feb 2024, 16:00

Het is weer zover. RTL Nieuws heeft zijn nieuwste favoriete schrikbeeld van stal gehaald: de klimaatcrisis die onvermijdelijk tot oorlogen zou leiden. "Mensen hebben geen keus," beweren ze, terwijl ze verhalen opdissen over oprukkende zeeën, mislukte oogsten door droogte en overstromingen die hele bevolkingsgroepen op drift zetten. En wie roepen ze op om deze doemprofetie kracht bij te zetten? Oud-commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, ook wel bekend als de 'Klimaatgeneraal', die beweert dat droogte en waterschaarste directe aanleidingen zijn voor conflicten.

Laten we even pauzeren en deze zaak nuchter bekijken. Middendorp haalt Mali aan als voorbeeld, waar droogte volgens hem een burgeroorlog heeft "gevoed". Maar hier komt de klassieke verwarring van correlatie met causaliteit om de hoek kijken. Is het de klimaatverandering die direct oorlogen veroorzaakt, of zijn het niet eerder politieke, economische en sociale factoren die een veel grotere rol spelen in deze complexe dynamieken?

Het is gemakkelijk om de klimaatverandering als zondebok aan te wijzen voor allerlei wereldproblemen. Het past mooi in het straatje van de klimaatalarmisten die bij elke natuurramp of geopolitieke spanning roepen: "Zie je wel!" Maar de realiteit is veel complexer. Middendorp noemt klimaatverandering een 'risk-multiplier', wat impliceert dat bestaande spanningen verergerd kunnen worden door klimatologische factoren. Dat is een redelijke observatie, maar laten we niet vergeten dat menselijke veerkracht, technologische vooruitgang en internationale samenwerking eveneens factoren zijn die deze risico's kunnen verminderen.

Het probleem met de angstzaaierij van RTL Nieuws en de zogenaamde Klimaatgeneraal is dat het een fatalistisch beeld schetst waarin de mensheid geen andere keuze heeft dan te vervallen in barbarij zodra het kwik stijgt. Dit negeert niet alleen de ongekende capaciteit van de mens om zich aan te passen en te innoveren, maar het ondermijnt ook het debat over hoe we constructief kunnen omgaan met de uitdagingen van klimaatverandering.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!

Wat we nodig hebben, is geen paniekvoetbal maar een rationele benadering van klimaatverandering, waarbij we erkennen dat dit een van de vele uitdagingen is waar de mensheid voor staat. We moeten investeren in adaptatie en innovatie. Maar laten we alsjeblieft stoppen met het ongefundeerd koppelen van klimaatverandering aan de dreiging van oorlog. Dat dient niemand, behalve misschien de kijkcijfers van RTL Nieuws.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten