Het Algemeen Dagblad komt met een „schokkende ontdekking”: Nederland neemt Amerikaanse trends over. Nou, no shit Sherlock! Alsof dat nieuws is. De Amerikaanse invloed op Nederland is al decennialang groot, en dat zie je werkelijk óveral. Geert Wilders met zijn ‘Make The Netherlands great again’ laat gewoon zien hoe diep de Amerikaanse invloed in ons land geworteld is. Wij volgen de Amerikaanse presidentsverkiezingen alsof we zelf naar de stembus mogen, gebruiken Engelse woorden alsof we halve Amerikanen zijn, en nemen zelfs politieke campagneslogans klakkeloos over.
Laten we eerlijk zijn, Amerika heeft ons al veel langer in haar greep. Vraag je je af wat je vanavond moet streamen? Grote kans dat het iets Amerikaans is, of dat het tenminste via een Amerikaans platform je woonkamer inkomt. Netflix, Disney+, Amazon Prime – stuk voor stuk voorbeelden van Amerikaanse soft power. En laten we niet vergeten hoe we tegenwoordig in de horeca in Amsterdam in het Engels bestellen, en de pinapparaten ons „vriendelijk” de optie geven om 20 of 25 procent fooi te geven. Iets dat in Amerika normaal is, maar hier? Echt niet!
Zelfs onze jongeren laten zich beïnvloeden: “awkward” en “cringe” zijn inmiddels vaste begrippen in hun vocabulaire. En die zogenaamde Amerikaanse woke-beweging, met haar aandacht voor discriminatie en ongelijkheid? Ook die heeft hier voet aan de grond gekregen. Extreemlinkse Nederlanders hielden Black Lives Matter-demonstraties, terwijl ze eigenlijk geen idee hebben hoe diep de raciale kwesties in de VS gaan. We nemen veel klakkeloos over zonder de context echt te begrijpen. Maar goed, wat kun je verwachten van een land dat zelfs politieke debatten importeert? Het AD noemt het voorbeeld van Amerikaanse politici die begonnen te protesteren tegen gesprekken over seks en gender in het onderwijs, en stelt dat deze discussie door Nederlandse conservatieven braaf werd overgenomen met kritiek op seksuele voorlichting in ons land. Maar laten we eerlijk blijven: het waren juist de progressieve (Democraten) Amerikanen die seks en gender in het onderwijs introduceerden. Onze grachtengordelelite nam dit gretig over. Actie vraagt om reactie, ook hier in Nederland.
En het begon allemaal aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de Amerikaanse en Canadese bevrijders niet alleen vrijheid, maar ook kauwgom naar ons land brachten. Later volgden cola, rock-’n-roll en de supermarkt zoals we die nu kennen. De Amerikaanse invloed op Europa was groot, en dat is ook logisch. De VS bracht ons vrijheid, we kregen miljoenen dollars via het Marshallplan, en samen hielden we het ‘rode gevaar’ op afstand.
Hollywood speelde zijn rol, en hoe! De Amerikaanse overheid gebruikte de filmindustrie als een verlengstuk van het ministerie van Buitenlandse Zaken, om Europa cultureel uit de klauwen van de Sovjet-Unie te houden. Soft power noemen ze dat – een subtiele manier om macht uit te oefenen zonder tanks en bommen. En laten we eerlijk zijn, het heeft gewerkt. We zijn tegenwoordig net kleine Amerikanen, met hun series, slogans, eetgewoonten en politieke campagnes. En onze aversie tegen Rusland.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Dus ja, AD, dank voor de „schokkende ontdekking”. We hadden zelf natuurlijk nog helemaal niet door dat Amerika ons aan alle kanten heeft overspoeld met zijn invloeden. Misschien moeten we gewoon accepteren dat wij Nederlanders blijkbaar dol zijn op alles wat Amerikaans is, van hun cola en hamburgers tot hun politieke slogans en protestbewegingen. Maar misschien – heel misschien – wordt het tijd dat we weer eens iets zelf bedenken. Iets Nederlands, zonder al die copy-paste invloeden van de andere kant van de oceaan.