Ingrijpende wijzigingen in het asielbeleid kunnen binnenkort worden doorgevoerd zonder dat staatssecretaris Eric van der Burg groen licht van de Tweede Kamer nodig heeft. De maatregelen, aangekondigd in een recente Kamerbrief, hebben als doel de druk op asielzoekerscentra, met name het aanmeldcentrum in Ter Apel, te verminderen.
Van der Burg heeft aangegeven dat asielzoekers "desnoods ongevraagd" naar opvanglocaties kunnen worden overgebracht waar normaal gesproken beperkingen gelden. Hij dringt er bij gemeenten op aan om geen restricties meer op te leggen. Als gemeenten dit blijven doen, zullen asielzoekers uiteindelijk worden geplaatst in opvanglocaties die bijvoorbeeld alleen bedoeld zijn voor vrouwen en kinderen. In het uiterste geval kunnen asielzoekers zelfs in hotels worden ondergebracht.
Daarnaast heeft de bewindsman aangekondigd dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) binnenkort een plan moet hebben om statushouders elders te huisvesten. Het oorspronkelijke doel is dat vluchtelingen met een verblijfsstatus integreren in de samenleving en de opvanglocaties verlaten. Vanwege het grote tekort aan woningen lukt dit echter vaak niet. Statushouders blijven daardoor onnodig plekken bezetten die beschikbaar zouden moeten zijn voor nieuwe asielzoekers. Als het nodig is, zullen statushouders ook in hotels worden ondergebracht.
Om de identificatie en registratie van asielzoekers die zich in Ter Apel melden te versnellen, zal de politie meer personeel inzetten. In eerste instantie zal dit uitbreiding betreffen vanuit de politie zelf, maar vanaf de zomer zullen ook externe krachten worden ingeschakeld. Om overmatige drukte in Ter Apel te voorkomen, wat kan leiden tot mensen die buiten moeten slapen, zal de crisisnoodopvang in de Expo Hal in Assen worden vervangen door een "wachtkamer". Nieuwe asielzoekers die niet in Ter Apel kunnen worden opgevangen, zullen dan in de hoofdstad van Drenthe worden geregistreerd.
Met deze aangekondigde maatregelen hoopt de staatssecretaris de problemen en uitdagingen waarmee het asielbeleid te maken heeft, aan te pakken. Hoewel sommige van deze maatregelen wellicht controversieel kunnen zijn, worden ze als noodzakelijk beschouwd om de druk op de asielzoekerscentra te verminderen en een efficiëntere afhandeling van asielprocedures mogelijk te maken.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.