shutterstock 2479541715

Kijk! NSC-minister Van Hijum geeft toe: om echt iets aan arbeidsmigratie te doen is Nexit nodig

Immigratie27 sep , 15:06

Als het kabinet Schoof echt iets wil doen aan arbeidsmigratie moet Nederland uit de Europese Unie treden. Dat heeft minister Van Hijum (NSC) toegegeven in een debat met Pepijn van Houwelingen (FVD). Interessant, want het kabinet en de coalitie zeggen publiekelijk dat ze dit probleem wél willen tackelen.

Forum voor Democratie hamert er nu al een paar maanden op dat "het strengste immigratiebeleid ooit" eigenlijk alleen uitgevoerd kan worden als Nederland breekt met de Europese Unie. Een Nexit, dus. Dat zou hoegenaamd wel meevallen. Er valt best wat te doen. Noodwet schmoodwet, enzovoort.

Nou, in debat met Pepijn van Houwelingen moet NSC-minister Eddy van Hijum nu tóch toegeven dat, inderdaad, in ieder geval beperking van arbeidsmigratie alleen mogelijk is als we de EU achter ons laten. Doen we dat niet, dan kunnen we heel veel roepen en gillen... maar daadwerkelijk iets doen aan dit onderwerp? Nee, dat kan niet.

Kijk maar:

Van Houwelingen wilde weten wat mogelijk is als bijvoorbeeld Polen die naar Nederland zijn gekomen vanwege werk hun baan verliezen. Er zijn Nederlandse bedrijven die Polen en andere Oost-Europeanen naar Nederland halen om ze vervolgens voor een laag loontje aan het werk te zetten. Maar dan, tja, dan verliezen ze soms hun baan.

Van Houwelingen wil dat de minister kijkt naar mogelijkheden om die bedrijven dan dwingend "een zorgplicht" te geven, bijvoorbeeld voor een periode van zes maanden. Een zorgplicht betekent dat de bedrijven dan een half jaar lang voor de ex-werknemers in kwestie moeten blijven zorgen. Op die manier wordt de samenleving immers niet opgezadeld met extra kosten - kosten die gemaakt worden omdat de bedrijven in kwestie op lamlendige wijze omgaan met dit soort Europese arbeidsmigranten.

"Dit is zeker een route die verkend moet worden," zei Van Hijum daarop. Hij wil dat de overheid dat soort werkgevers "nadrukkelijker aanspreekt op hun verantwoordelijkheden."

Hmm. Aanspreekt?

Beter dan niets.

Daarop wilde Van Houwelingen weten of het mogelijk is om vergaande maatregelen te nemen wat betreft arbeidsmigranten in sectoren waar ze snel op straat komen te staan. Met andere woorden, sectoren waarin mensen feitelijk totaal niet zeker zijn van hun baan.

Is het zo, vroeg Van Houwelingen aan de NSC-minister, dat wij "niet hoeven te verwachten dat wij als Nederland binnen de Europese Unie daar ook maar iets aan kunnen doen?" Klopt het dus dat we met huid en haar zijn overgeleverd aan Brussel wat dit onderwerp betreft?

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

"Ja, binnen de huidige kaders zijn de juridische mogelijkheden buitengewoon beperkt," was het antwoord van Van Hijum daarop.

Kortom, we kunnen hopen dat werkgevers "aangesproken" worden en dat zij vervolgens een stapje of twee extra doen (haha, fat chance), maar écht iets doen? Nee. Dat gaat niet gebeuren.

En het slechtste nieuws? NSC'ers vinden in essentie natuurlijk ook dat we vrij weinig kunnen doen wat asiel betreft. Want ook dat is voor een groot deel afhankelijk van de EU 'en internationale verdragen.' Dus ja.

DDS heeft een NIEUWE Dagelijkse Nieuwsbrief. Abonneer je GRATIS en voor niets op deze NIEUWE dagelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is beter dan de oude nieuwsbrief: 1) we doen het in house dus zijn niet afhankelijk van anderen en 2) de layout en indeling van deze nieuwsbrief is veel handiger. Abonneer je dus. Gratis. Vandaag nog!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten