Het klinkt bijna ironisch: asielzoekers die dolgraag willen werken, maar stuiten op barrières van het Nederlandse systeem. Een systeem dat hen eerder passief maakt dan actief, waardoor velen van hen in de bijstand terechtkomen. Ex-bankier Raphaël Nouwen, voormalig manager van Triodos Bank, trekt hierover aan de bel in de Telegraaf. In zijn nieuwe rol helpt hij asielzoekers aan werk door ze te koppelen aan bedrijven, maar de obstakels blijven groot. Buiten de gewone Nederlandse werknemer om staan asielzoekers voor extra uitdagingen. In het begin mogen ze überhaupt niet werken en wanneer ze dat wel mogen, is het slechts beperkt tot 24 weken per jaar. Nouwen wijst terecht op de onaantrekkelijkheid hiervan voor
werkgevers. Ze moeten allerlei extra administratieve stappen ondernemen en riskeren de kans hun werknemer te verliezen door plotselinge overplaatsingen van asielcentra.
Maar er is nog meer: bureaucratie hindert de asielzoeker zelf ook. Problemen met identificatie, wachttijden voor een bsn-nummer en betalingen aan het COA voor hun opvang, ondanks dat ze werken. Nouwen's opmerking over het feit dat een werkende asielzoeker aan het eind van de dag zelfs meer overhoudt dan veel Nederlanders die het minimumloon verdienen, is een scherpe. Is dit het systeem waar we trots op zijn?
Dr.
Jan van de Beek zet het in perspectief op X: "Asielzoekers opvangen in een uitgebreide verzorgingsstaat die totaal niet activerend is en vol perverse prikkels zit. Je zou denken dat dat helemaal niet werkt. En dat is ook zo." Deze uitspraak, scherp en confronterend, legt de vinger op de zere plek.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons land zijn. We gaan er daarom scherp in, met gestrekt been. Maar daar hebben we JOUW hulp bij nodig. Het kartel beschadigt ons op alle mogelijke manieren. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons deze campagne er hard in te gaan! We moeten ons afvragen: is het tijd voor een verandering? Moeten we een systeem herzien dat enerzijds asielzoekers ontmoedigt om te werken, maar anderzijds bedrijven afschrikt om ze aan te nemen? Het is duidelijk dat er verbeteringen nodig zijn. Niet alleen voor het welzijn van de asielzoekers, maar ook voor de gezondheid van onze economie en samenleving.