immigranten kansenparels asielcrisis 2

Bewoners van het Brabantse Grave zijn AZC-overlast van asielgespuis helemaal zat: "Alsof we in een oorlogsgebied wonen!"

Immigratie24 sep , 16:00
In het Brabantse Grave werd afgelopen zondagavond het decor van twee groepen "jongeren" die elkaar met stokken te lijf gingen. Beelden van de rellen gingen viral op sociale media, gedeeld door bezorgde inwoners die het allemaal van dichtbij meemaakten.
Veel van hen wijzen met de beschuldigende vinger naar de bewoners van het nabijgelegen asielzoekerscentrum (AZC) in Velp, die volgens hen verantwoordelijk zouden zijn voor de toenemende overlast. Niks geen "jongeren" dus, maar gewoon wéér asielgespuis dat de boel op stelten zet.
Wat begon als een ordinaire straatruzie, mondde snel uit in een complete puinhoop. Rond negen uur verzamelde zich een groep jongeren achter restaurant Ovum, waar al snel de eerste woordenwisselingen plaatsvonden. Niet veel later ging het van kwaad tot erger, met vechtpartijen en vernielingen als gevolg. Sommige getuigen beweren dat er zelfs vuurwapens bij betrokken waren, hoewel de politie hier niets van heeft kunnen bevestigen.
Voor de inwoners voelt het alsof ze gevangen zitten in een storm die ze niet kunnen controleren. Buurtwachten worden massaal opgericht, en appgroepen lopen vol met berichten van mensen die ’s avonds hun huis niet meer uit durven. Eén man vertelt tegen Omroep Brabant dat hij vanuit zijn woonkamer kon zien hoe een groep van zo’n veertig jongeren met stokken door het stadje trok. "Het is alsof we in een oorlogsgebied wonen," zei een andere inwoner die uit angst anoniem wilde blijven.
Hoewel het merendeel van de inwoners duidelijk weet wie de schuldigen zijn – de asielzoekers uit Velp – blijven de instanties die verantwoordelijk zijn voor hun opvang uiterst terughoudend. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weigert te bevestigen of het inderdaad de bewoners van het AZC waren die zondagavond voor de problemen zorgden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De burgemeester van Grave, Marieke Moorman, probeert de gemoederen te sussen door te wijzen op de intensievere surveillance door de politie en het COA. Volgens haar is er sprake van "een ongelukkige samenloop van omstandigheden," maar veel inwoners lijken weinig vertrouwen te hebben in haar geruststellende woorden. Sterker nog, de buurtwachten en appgroepen blijven groeien, en meer mensen zijn vastberaden om zelf in te grijpen wanneer dat nodig is.
De problemen met overlast door asielzoekers zijn niet nieuw in Grave. Al weken klagen inwoners over inbraken, vernielingen en intimidatie op straat. Ruiten van auto’s worden ingeslagen, schuurtjes geplunderd, en mensen voelen zich ’s avonds niet meer veilig op straat.
Ondanks het feit dat de overlast volgens sommige inwoners begon na de overplaatsing van een groep uit het AZC in Budel, blijft het COA dit ontkennen. Volgens hen is er geen verband tussen de incidenten en deze overplaatsing. Maar de inwoners van Grave hebben hun oordeel al geveld: voor hen zijn de overlast en het AZC onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten