Politie doet inval bij medewerker van Europarlementariër Marcel de Graaff: "Een volslagen verassing"

EU29 mei , 18:00

De Belgische politie heeft huiszoekingen gedaan bij een medewerker van Marcel de Graaff. De Graaff kwam in het Europees Parlement als PVV, maar veranderde enkele jaren geleden van partij door FVD'er te worden. Hij staat niet op de Europese kieslijst van FVD bij de komende Europese Verkiezingen van 6 juni. De politie doorzocht het kantoor van de medewerker in Brussel, zijn woning in Brussel, en zijn kantoor in Straatsburg. Ze waren op zoek naar bewijs voor Russische beïnvloeding en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

De medewerker in kwestie, Guillaume P., is een voormalig lid van het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen. Bronnen binnen het Europees Parlement bevestigen dat hij eerder ook de assistent was van Maximilian Krah, een Duitse Europarlementariër van de AfD, die zelf ook onder vuur ligt omdat hij uitspraken gedaan zou hebben over de SS die volgens de goegemeente niet hatelijk, boos, en fanatiek genoeg waren.

Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) heeft "sterke aanwijzingen" dat Guillaume P. een belangrijke rol speelde in het netwerk rondom Voice of Europe.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

De beschuldigingen omvatten onderzoeken naar inmenging, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie. Voice of Europe staat inmiddels op de sanctielijst van de Europese Unie.

De Graaff: "Geen contact met me opgenomen"

Marcel de Graaff heeft zelf meerdere keren bijdragen geleverd aan Voice of Europe, maar ontkent stellig dat hij door Rusland betaald is. In een reactie op social media liet hij weten verrast te zijn door de huiszoekingen. Hij benadrukte geen enkele betrokkenheid te hebben bij "Russische desinformatie-operaties" en verklaarde dat hij gewoon zijn eigen politieke overtuigingen uit.

Ook verwees hij naar een eerdere verklaring van minister Hugo de Jonge, die stelde dat er geen Nederlandse Europarlementariërs betrokken waren bij de zogenaamde Russiagate.

"Contact op laag pitje"

Forum voor Democratie reageerde geschokt op de huiszoekingen en laat weten dat ze geen idee hebben van de feiten waarvan Guillaume P. verdacht wordt. De timing van de huiszoekingen, vlak voor de Europese verkiezingen, is echter wel zeer opmerkelijk.

De partij verklaarde ook dat het contact met De Graaff al langer tijd bepaald niet intensief is. De Europarlementariër heeft namelijk gewoon een eigen team in Brussel waarmee hij nauw samenwerkt. Daarbij heeft hij FVD in Nederland verder niet nodig.

"Wij zijn hierover net zo verbaasd als jullie. Marcel heeft een eigen autonoom team in Brussel. Daar hebben wij weinig contact mee. Marcel komt natuurlijk van de PVV en heeft zijn Europese zetel meegenomen toen hij naar Forum kwam," aldus FVD in een officiële verklaring.

"Wij waren niet op de hoogte van het huiszoekingsbevel. Het contact met Marcel staat al langer op een laag pitje," voegt de partij ook nog toe.

Bij de komende verkiezingen staat De Graaff niet op de lijst van FVD. FVD-lijsttrekker bij die verkiezingen is Ralf Dekker, gewezen topbestuurder van de Rabobank wiens reputatie smetteloos is.

"Dit valt tegen!"

DDS-hoofdredacteur Michael van der Galien heeft op X gereageerd op de huiszoeking bij de assistent in kwestie. Van der Galien's reactie komt erop neer dat het hem allemaal wat tegenvalt. Want, zegt hij, ons werd beloofd dat er Europarlementariërs én andersoortige Nederlandse politici direct betrokken waren bij omkoping en andersoortige wanpraktijken met Rusland. Dat lijkt nu niet zo te zijn.

"Met Marcel heb ik nooit zoveel gehad, maar ze hadden het toch over MEP's en POLITICI uit Nederland die DIRECT WERK ZOUDEN DOEN voor Rusland? Nu blijkt het dus opeens om een stagiair te gaan ofzo, of een soort van medewerker, die in Brussel van de ene na de andere MEP'er is gegaan?" vraagt Van der Galien.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

"Die man om wie het gaat ken ik niet... en met Marcel heb ik zelfs volgens mij nog nooit contact gehad. Maar dit is wel weer een flinke aderlating zeg. Ik hoopte op een Russisch spionagecomplot met echte MEP'ers! Een James Bond achtig iets, maar dan met Vladimir in de hoofdrol," gaat hij verder.

"Maar wat krijg ik? Een speechtypist die mogelijk niet fris is en stiekem werk deed voor MEP'ers uit verschillende landen. Lekker dan."

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

In een andere tweet moppert hij dat "hier waarschijnlijk niet eens een goed boek in zit. "Vladimir en ik" had ik al als titel bedacht voor een boek van één van de MEP'ers," laat Van der Galien weten. "Niets van dat alles. Een typist met Russische vrienden. Dat is blijkbaar het grote schandaal. Nou nou."

Natuurlijk is het nog mogelijk dat er meer schuil gaat achter dit verhaal en dat zo'n boek er alsnog komt. "Ergens hoop ik het," zegt Van der Galien desgevraagd. "Je laten gebruiken door een ander land is natuurlijk wanstaltig, maar is in ieder geval wel een spannend verhaal. Áls zoiets aan het licht komt en bewezen kan worden dan komt er toch nog iets vermakelijks uit Brussel. Negatief. Slecht. Wanstaltig. Maar vermakelijk."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten