De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex heeft de situatie op de Middellandse Zee bestempeld als "niet beheersbaar". Dit zei de nieuwe directeur van Frontex, Hans Leijtens, in een interview met Nieuwsuur. Volgens hem kan het enorme aantal migranten niet teruggedrongen worden op zee, maar moet de sleutel gezocht worden in het aanpakken van mensensmokkelaars op het vasteland.
Frontex wordt door de Europese Unie gezien als een belangrijk middel om de migratiedruk op Europa te verlichten. De organisatie krijgt dan ook jaarlijks 700 miljoen euro, het grootste budget van alle EU-agentschappen. Toch is het zelfs met zoveel geld niet mogelijk om alle grenzen "dicht" te houden. "Uiteindelijk zal je keuzes moeten maken", aldus Leijtens.
Het aanpakken van mensensmokkelaars is volgens de directeur de enige manier om de situatie op de Middellandse Zee te verbeteren. "Dat zijn gewoon heel zware criminelen", aldus Leijtens. Het bestrijden van deze criminelen moet dan ook een prioriteit worden voor de Europese Unie en de landen rond de Middellandse Zee.
De uitspraken van Leijtens zijn opvallend, omdat Frontex juist in het leven is geroepen om illegale migratie lastiger te maken en strenger te controleren aan de grenzen. Toch lijkt het erop dat de organisatie erkent dat het probleem niet op zee kan worden opgelost en dat er meer moet worden gedaan om mensensmokkelaars aan te pakken.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De migratiedruk op Europa blijft een complex en gevoelig onderwerp, maar het lijkt erop dat Frontex de focus wil verleggen naar het bestrijden van mensensmokkel in plaats van het afsluiten van grenzen. Of dit zal leiden tot een afname van het aantal migranten dat de Middellandse Zee probeert over te steken, blijft nog afwachten. Op social media vinden veel mensen dat Leijtens wel al heel snel de witte vlag hijst. Als hij geen doorzettingsvermogen heeft wat doet hij dan op deze positie zegt Opiniez redacteur Rutger van den Noort op Twitter.