EU neemt tech-titanen in het vizier: Ondermijning van innovatie

EU25 mrt 2024, 18:00

De Europese Commissie heeft de oorlog verklaard aan Amerikaanse techgiganten. Apple, Google en Facebook staan nu in het felle licht van Brusselse bureaucraten, die gewapend met de nieuwe Digital Markets Act (DMA), op jacht zijn naar vermeende digitale overtreders. De EU strijdend voor de Europese consument en ondernemer, zou deze techreuzen wel eens boetes kunnen opleggen die de schatkist van menig klein land zouden doen blozen. Maar is deze kruistocht werkelijk een nobele strijd voor gerechtigheid, of eerder een staaltje van ongebreideld machtsmisbruik?

De DMA is Brussel's nieuwste speeltje in de regulering van de digitale markt, met als nobel doel het beschermen van de Europese consument en het bevorderen van concurrentie. Maar onder dit glanzende oppervlak schuilt een diepere waarheid: de Europese Unie lijkt een onverzadigbare honger te hebben naar controle en beperkingen op innovatie en ondernemerschap, vooral als het Amerikaanse bedrijven betreft.

Het onderzoek naar Apple en Google vanwege hun appstores en de verplichte commissies is een perfect voorbeeld van deze houding. Door te eisen dat ontwikkelaars buiten deze ecosystemen om kunnen verkopen, ondermijnt de EU niet alleen de veiligheid en stabiliteit van platforms die miljarden gebruikers wereldwijd dienen, maar zet het ook de deur wijd open voor malafide actoren.

Google's algoritme ligt eveneens onder het vergrootglas, met beschuldigingen dat het bedrijf zijn eigen diensten voorrang geeft. Deze beschuldigingen negeren het feit dat Google's zoekmachine gebaseerd is op complexe algoritmes die als doel hebben de gebruiker de meest relevante informatie te bieden. Het lijkt erop dat de EU liever een grijze, eenheidsworst ziet dan een bloeiend, competitief landschap waarin bedrijven strijden om de gunst van de consument.

De mogelijke boetes, die kunnen oplopen tot een vijfde van de jaaromzet van deze bedrijven, zijn niets minder dan astronomisch en zouden in geen enkele verhouding staan tot de 'misdaden' die deze bedrijven zouden hebben begaan. Deze acties van de EU lijken minder op gerechtigheid en meer op een poging tot financiële intimidatie en een machtsgreep om Amerikaanse succesverhalen aan banden te leggen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.

Terwijl de EU zich opmaakt voor wat mogelijk een epische confrontatie wordt, moeten we ons afvragen: wie beschermt ons tegen de beschermers? De Digital Markets Act zou weleens minder kunnen draaien om het beschermen van de consument, en meer om het stuiten van de Amerikaanse tech-innovatie die de Europese equivalenten ver achter zich heeft gelaten. In de strijd om digitale suprematie lijkt Brussel bereid om alles op het spel te zetten, zelfs als dat betekent het kind met het badwater weggooien.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten