Ondanks het feit dat de Westerse EU-landen enorme druk hebben uitgeoefend op Viktor Orban blijft Hongarije haar rug recht houden. Het land weigert - weigert! - akkoord te gaan met een volledige boycot van Russische olie. Nu niet, morgen niet, volgende maand niet. Het gaat gewoon niet gebeuren.
VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans vindt dat heel erg. Want Hongarije moet doen wat hij vindt Deugen, niet wat Hongaarse leiders duidelijk zien als zijnde in het belang van hun eigen land en volk.
"Het is heel frustrerend en kwalijk dat Hongarije nu Europa gijzelt," aldus de nepliberaal. Die wordt daar vervolgens in gesteund door de bijzonder fanatieke PvdA-parlementariër Kati Piri. Die roept al tijden dat Rusland op alle mogelijke manieren aangepakt moet worden, inclusief met maatregelen waarmee de EU de eigen burgers vernietigt.
Ook is ze al jarenlang los aan het gaan op Orban. "Het is echt, echt schandalig," zegt Piri hierover. "26 lidstaten zijn het eens en één man blokkeert de boycot."
Maar dan komt het. Want vervolgens komt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma langs. Die gaat natuurlijk vol op het orgel en voegt toe dat het dan allemaal maar gedaan moet worden zónder Hongarije. De andere lidstaten moeten dan eigenlijk met een soort van boycot komen, het daarover eens zijn met elkaar en de boycot implementeren, maar Hongarije kan doen en laten wat het wil.
In de Europese Commissie zijn er blijkbaar mensen die daar net zo over denken.
Ongehoord Nieuws-presentator Ahmed Aarad heeft daar de beste reactie mogelijk op. Want, zegt hij, "ik hoop dat de Commissie dit doorzet," aldus Ahmed. "Als ze het lukt om zonder Hongarije dan is dat een perfect precent voor lidstaten om van EU richtlijnen te gaan afwijken of niet te implementeren."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Kortom, voor mensen die graag een verzwakking van de EU zien is zo'n aanpak ironisch genoeg heel positief.