Belastingen op cryptocurrency zijn vandaag de dag een prangend onderwerp in Nederland, vooral gezien de toenemende populariteit van digitale valuta's zoals Bitcoin en Ethereum.
Onze belastingdienst heeft relatief duidelijke richtlijnen opgesteld voor de belastingheffing op cryptocurrencies, maar de toepassing ervan kan complex zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de belastingplichtige en andere factoren.
Om een lang verhaal zeer kort te maken: ja, cryptocurrency wordt (helaas?) belast in Nederland. Zowel als particuliere belegger, bezitter of gebruiker en als bedrijf of zelfstandige zal je belastingen moeten betalen over je crypto. Maar hoeveel dit precies is, zal afhangen van je situatie.
Onze belastingdienst beschouwt cryptomunten als je “vermogen” en dat betekent concreet dat ze onder de vermogensrendementsheffing (box 3) vallen in de inkomstenbelasting. De waarde van je crypto-activa op 1 januari van elk belastingjaar wordt dus meegenomen bij het bepalen van je totale vermogen. Het tarief in box 3 is gebaseerd op een fictief rendement over je vermogen, dat afhankelijk is van de omvang van je totale vermogen.
Je betaalt dus belasting over de vermeende waardevermeerdering van je cryptobezit tussen 1 januari en 31 december van het belastingjaar. De werkelijke winst of verlies uit je cryptohandel is niet relevant.
Gezien de speculatieve en volatiele aard van cryptomunten, is het dus niet altijd even duidelijk hoeveel je crypto nu precies waard is binnen die periode. Het kan immers snel veranderen! Volgens crypto-expert Sander Overmars van CryptoNews, kent zelfs de Bitcoin koers verwachting altijd stevige volatiliteit, ondanks het feit dat dit de oudste, bekendste en duurste crypto is. De waarde van nieuwe munten kan nog veel sterker stijgen of dalen!
De belastingdienst aanvaardt doorgaans de marktwaarde van je crypto op de “relevante crypto-exchanges” waar je die gekocht hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de waarde van je cryptobezit en het correct rapporteren ervan bij je belastingaangifte.
Voor individuele belastingplichtigen is er gelukkig wel een belastingvrij vermogen van € 57.000 (voor fiscale partners € 114.000). Dit betekent dat als je totale vermogen, inclusief cryptocurrencies, onder deze drempel blijft, je geen belasting hoeft te betalen in box 3.
In sommige gevallen kan cryptobezit ook onder box 1 (inkomsten uit arbeid) of box 2 (inkomsten uit winst) vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je actief handelt in crypto met de intentie om winst te behalen, of als je crypto ontvangt als vergoeding voor je werk. Voor winst die je bij een cryptocasino maakt, geldt dan weer de kansspelbelasting.
Voor “miners” van crypto, mensen die gespecialiseerde apparatuur gebruiken om crypto’s te verdienen, worden beschouwd als ondernemers voor de belasting. In dit geval moet je dan inkomstenbelasting betalen over de waarde van de gewonnen cryptomunt op het moment van mining. Het is wel toegelaten om de kosten die je maakt bij het minen af te trekken van je inkomsten, zoals bijvoorbeeld je elektriciteitsrekening.
Als ondernemer of als bedrijf gelden er ook specifieke regels waarmee je rekening zal moeten houden. Op de website van de belastingdienst kan je te allen tijde een overzicht vinden van de specifieke situaties en de verplichtingen die daarbij komen kijken.
Tot slot is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat de regelgeving rondom crypto in Nederland nog volop in ontwikkeling is. De Nederlandse en Europese autoriteiten werken aan een meer geharmoniseerd kader voor de regulering van cryptocurrency, wat ook gevolgen kan hebben voor de fiscale aanpak van crypto. Hou hier dus rekening mee wanneer je je belastingaangifte invult en doe je onderzoek!