Het vestigingsklimaat in Nederland is ernstig in gevaar, zo waarschuwt Glenn Fogel, de topman van Booking.com, in een interview met De Telegraaf. Fogel, die sinds 2000 bij Booking.com werkt en sinds 2017 de leiding heeft over het bedrijf, uit zijn zorgen over de toenemende Europese reguleringen die de groei van het van oorsprong Nederlandse boekingsplatform belemmeren. „Waarom is Nederland, dat ooit zeer bedrijfsvriendelijk was, zo veranderd?” vraagt hij zich af.
Deze vraag raakt een gevoelige snaar bij veel ondernemers en bedrijven die ooit Nederland als hun thuisbasis kozen vanwege het gunstige vestigingsklimaat. Het aandeel van Booking.com wordt verhandeld op recordhoogte en het bedrijf biedt wereldwijd werk aan zo’n 17.500 mensen, waarvan 5500 in Nederland. Toch staat de toekomst van het hoofdkantoor in Nederland op losse schroeven. Fogel benadrukt dat bedrijven constant moeten nadenken over waar ze het beste hun activiteiten kunnen uitvoeren. „Ons bedrijf is mondiaal, technologie is mondiaal. We hebben tijdens de coronapandemie gezien dat je je bedrijf overal kunt runnen. Waarom is Nederland, dat ooit zeer bedrijfsvriendelijk was, zo veranderd?”
De zorgen van Fogel zijn niet ongegrond. Nederland heeft in het verleden een aantrekkelijk vestigingsklimaat gecreëerd door gunstige belastingvoorwaarden en een proactieve houding tegenover internationale bedrijven. Echter, recente beleidswijzigingen en strengere Europese reguleringen lijken deze positie te ondermijnen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor de Nederlandse economie, die sterk afhankelijk is van buitenlandse investeringen en de aanwezigheid van multinationale bedrijven.
Een schrijnend voorbeeld is de situatie in Ierland. „Toen ik daar voor het eerst zaken deed, reden er ezelskarren op de wegen. Dertig jaar later is het een technologiegigant geworden. Waarom? Omdat ze een klimaat hebben gecreëerd dat bedrijven zoals Apple, Dell, IBM en Google aantrok om grote campussen te ontwikkelen,” legt Fogel uit. Ierland heeft begrepen dat een aantrekkelijk vestigingsklimaat essentieel is voor economische groei en technologische vooruitgang. Nederland zou hiervan moeten leren, in plaats van de tegenovergestelde richting op te gaan.
Het is duidelijk dat Nederland op een kruispunt staat. De beleidsmakers moeten serieus overwegen welke koers ze willen varen. Willen we een land zijn dat bedrijven aantrekt en economische groei stimuleert, of een land dat wordt weggeconcurreerd door slimmere en flexibeler economieën zoals Ierland? Het is tijd dat Nederland terugkeert naar de bedrijfsvriendelijke houding die het ooit zo aantrekkelijk maakte voor internationale bedrijven.
(Artikel gaat verder onder deze GRATIS aanbieding) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
De waarschuwing van Glenn Fogel moet niet in de wind worden geslagen. Nederland kan het zich niet veroorloven om zijn reputatie als aantrekkelijk vestigingsland te verliezen. Het is tijd voor een serieuze heroverweging van het beleid en een hernieuwde focus op het creëren van een klimaat waarin bedrijven kunnen floreren.