Twee keer zoveel Nederlanders durven het aan om het eigen risico komend jaar vrijwillig te verhogen. Dat blijkt uit statistieken van Zorgwijzer.
Vorig jaar koos 12,8 procent van de verzekerden bij Zorgwijzer voor een verhoogd eigen risico. Nu is dat 25,3 procent, ofwel ruim een kwart van de mensen die zich oriënteren op een nieuwe zorgverzekering per 2023.
Maximaal eigen risico meest populair
Het maximale eigen risico van 885 euro blijkt het meest populair zeggen de cijfers. 22,1 procent kiest voor dit bedrag. Dat betekent dat de eerste 885 euro aan zorgkosten binnen de basisverzekering voor eigen rekening zijn. Al is de huisarts uitgesloten.
3,2 procent van de verzekerden kiest voor een ander eigen-risicobedrag, zoals 485 of 585 euro per jaar.
Geldgebrek
De keuze voor een verhoogd eigen risico kan voordelig uitpakken, omdat er wordt bespaard op de zorgpremie.
Volgens Koen Kuijper van Zorgwijzer maken Nederlanders echter vaker vanwege financiële problemen de keuze om het eigen risico vrijwillig te verhogen.
“Het vrijwillig verhogen van het eigen risico naar 885 euro vind ik een risicovolle stap voor mensen die het financieel zwaar hebben. Zij hebben dat geld vaak niet op de plank liggen en komen in de problemen zodra zij medische zorg nodig hebben.”
Kortingen lager
De korting die verzekeraars geven bij een hoger eigen risico ligt komend jaar lager dan nu het geval is. De maximale korting bedraagt nog 300 euro, maar deze geldt slechts bij een handjevol verzekeraars.
Onder meer FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis en Anderzorg hebben de korting bij een hoog eigen risico verlaagd.
De hoogste premiekorting krijgen klanten bij Salland en Zorg en Zekerheid.
Check hier hoeveel korting jouw zorgverzekeraar geeft.
Vergelijken loont
Tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering zit komend jaar een verschil van bijna 450 euro. Het kan dus lonen om de overstap te maken en zo een stuk minder premie te betalen. Voordeel van zo’n overstap is bovendien dat de oude zorgpolis automatisch wordt stopgezet.
Belangrijk om te benoemen, is dat prijs tegenwoordig lang niet de enige factor van betekenis is bij het maken van een vergelijking. Zorgverzekeraars onderscheiden zich in toenemende mate op andere vlakken, zoals duurzaamheid, preventie en extra services.
Er zijn verschillende vergelijkingssites die verzekerden kunnen gebruiken voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering in 2023.