shutterstock 1473169580

Verhuurders klagen steen en been, maar het aantal huurwoningen blijft gelijk!

Economie22 nov , 18:00

De verhuurders hebben het zwaar te verduren. Regel op regel, belasting op belasting: de overheid lijkt het particuliere verhuurders zo moeilijk mogelijk te willen maken. En inderdaad, er zijn behoorlijk wat kleine verhuurders die hun huurwoningen van de hand hebben gedaan. Zodra een huurder vertrok, zagen zij hun kans schoon om de woning maar gewoon te verkopen aan iemand die er zelf in ging wonen. Want laten we eerlijk zijn, met al die bemoeienis van de overheid is het al lang niet meer zo aantrekkelijk om een huis te verhuren.

Maar wat blijkt? Ondanks alle klaagzang en het pessimisme blijft het totale aantal huurwoningen in Nederland gewoon stabiel. Dit blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van het Kadaster. Op 1 oktober van dit jaar waren er 767.100 huurwoningen in handen van verhuurders met een winstoogmerk, iets meer dan de 766.500 van een jaar eerder.

Hoe kan dat nou, zou je denken? Nou, terwijl particuliere verhuurders massaal uitstappen (ze verkochten maar liefst 11.200 woningen!), zijn er juist andere partijen die hun kans grijpen. Bedrijfsmatige verhuurders, vaak grote institutionele beleggers, kopen bij en bouwen zelfs nieuwe woningen. Hierdoor kwamen er 11.800 huurwoningen bij. En wat blijkt? De totale voorraad blijft redelijk gelijk. Volgens onderzoeker Lianne Hans van het Kadaster compenseert de nieuwbouw door deze beleggers voor de verkoop door particuliere investeerders.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Natuurlijk, de particuliere verhuurder verdwijnt langzaam maar zeker uit het straatbeeld. De tijd van een vriendelijke huisbaas om de hoek lijkt voorbij. Daarvoor in de plaats komen grote, anonieme bedrijven die met pensioenfondsen en verzekeraars in de vastgoedmarkt zitten. Is dat beter? Is dat slechter? Dat is een kwestie van perspectief. Maar feit is wel dat het aantal huurwoningen vooralsnog niet daalt. De vraag is hoe lang dit vol te houden is, gezien de druk op de particuliere verhuurmarkt. Maar voor nu? De voorraad blijft gelijk. Het lijkt erop dat de markt, ondanks alle bemoeienis en tegenwerking, zichzelf toch weet te stabiliseren.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten