1. Home
  2. Teruglever kosten voor je zonnepanelen hoe zit het?
image001 37

Teruglever kosten voor je zonnepanelen hoe zit het?

Economie01 aug , 15:30
Teruglever kosten zijn kosten die je betaalt wanneer je zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen. Op het moment dat de zon schijnt, wekken je panelen stroom op die je direct kunt gebruiken in je huishouden. Echter, als jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, lever je de niet-gebruikte stroom terug aan het energienetwerk. Op dat moment begint de teller voor teruglevering te lopen. Doordat er steeds meer mensen en ook bedrijven zijn met zonnepanelen, worden er kosten in rekening gebracht voor het terugleveren van stroom. Omdat dit per leverancier kan verschillen, is het aan te raden om de online energie vergelijker te gebruiken en te kijken welke energieaanbieder het meest gunstig is voor je en eventueel over te stappen als je geen langdurig contract meer hebt.

Salderingsregeling en toenemende kosten

De salderingsregeling was lange tijd van kracht, waardoor huishoudens met zonnepanelen de teruggeleverde stroom konden verrekenen met de stroom die zij afnamen van de energieleverancier. Dit was voordelig voor consumenten, maar wel kostbaar voor energiemaatschappijen. Als gevolg hiervan rekenen steeds meer leveranciers tegenwoordig terug leverkosten. Gelukkig zijn er ook manieren om de kosten te verlagen of zelfs helemaal te vermijden, het vergelijken van verschillende energieleverancier om de terugleverkosten voor zonnepanelen te vergelijken is een eerste en effectieve manier om te kunnen besparen, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere opties, die we graag met je willen delen. Want laten we eerlijk zijn, we willen toch allemaal graag geld besparen?

Kun je deze kosten vermijden?

Het vermijden van teruglever kosten is in sommige gevallen mogelijk. Een mogelijke optie is het bijhouden van je eigen energieverbruik, zodat je meer stroom zelf verbruikt en minder hoeft terug te leveren aan het net. Daarnaast zou je kunnen overwegen om te investeren in batterijopslag, waarmee je de overdag opgewekte stroom kunt opslaan voor gebruik in de avonduren. Nu zijn er wel partijen die deze mogelijkheid bieden, maar als we kijken naar de kosten voor deze optie, dan liggen die vaak niet in verhouding met wat het je oplevert. Nu zal dit in de toekomst zeker veranderen, maar voor nu is het dus niet direct een erg interessante optie voor met name particulieren. Je kunt er dus beter voor zorgen dat je niet meer stroom opwekt, dan dat je gebruikt.

Wanneer krijg je te maken met teruglever kosten?

Het moment waarop je te maken krijgt met teruglever kosten kan variëren per energieleverancier. Sommige leveranciers hanteren al direct kosten bij het terugleveren van stroom, terwijl anderen een bepaald maximum aan teruglevering hanteren voordat de kosten in rekening worden gebracht. Het is raadzaam om de voorwaarden en tarieven van verschillende energieleveranciers goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. Dit is dan ook precies de reden waarom het periodiek onder de loep nemen van onder andere je energieleverancier verstandig is. Het kan heel goed zijn dat je, door over te stappen, ineens een flinke som geld kunt besparen. Doe dit eens met al je vaste lasten en voor je het weet bespaar je tientallen euro’s per maand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten