Jarenlang hard werken, geld terug investeren in je bedrijf, lange werkweken. Als ondernemer ben je er niet vies van. Je wil je bedrijf laten groeien. En uiteindelijk wellicht ook je bedrijf verkopen. Als je het goed aanpakt, kun je een flink bedrag overhouden aan de verkoop van je onderneming. Eind goed, al goed? Volgens Business Coach Eelco Smit schuilt er meer achter. In een gesprek met het FD in juni 2024 deelde hij zijn inzichten.
2023 als omslagjaar in ondernemerslandschap
“In 2023 waren er ruim 276.000 startende ondernemingen, nog maar 2 procent meer dan in het jaar ervoor. Het aantal ondernemingen dat stopte is fors toegenomen, met bijna 147.500 zijn dit er 8 procent meer dan in 2022.”, aldus de Kamer van Koophandel. Volgens de SER (Sociaal-Economische Raad) zijn in 2023 813 fusies en overnames gemeld.
Na meer dan 25 jaar ervaring als bedrijfsovername adviseur en Business Coach ziet Eelco Smit precies waar het goed (of juist fout) gaat. In juni 2024 deelde hij zijn inzichten in een interview met het FD. Want wat blijkt, volgens
Smit is een ‘Happy Exit’ enkel weggelegd voor een kleine groep ondernemers.
Happy Exit alleen voor ‘de happy few’
Ondernemers die besluiten het stokje over te dragen en hun bedrijf te verkopen, gaan een emotionele rollercoaster tegemoet. Je
bedrijf verkopen gaat niet alleen over geld. Natuurlijk, dat speelt een grote rol. Maar hoe zit dat met je personeel, je pand, je klantrelaties.. En met jouw functie als toekomstig ex-ondernemer, DGA of eigenaar binnen het bedrijf?
Vooral dat laatste is waar Smit het fout ziet gaan. Er wordt te veel focus gelegd op het proces van de verkoop en te weinig over het afscheid van je rol als ondernemer en als (mede-)eigenaar. Als de verkoop of fusie eenmaal rond is, vallen ondernemers vaak in een groot gat. Waar je voorheen elke dag werkte aan bedrijfsdoelen, heb je nu weinig tot geen doelen meer na te streven. En dan?
Exit Coach, antwoord op de vraag naar een nieuw doel
Als Exit Coach helpt Eelco Smit zijn coachees aan een andere invulling van hun dag. Daar begint hij al mee nog voordat de onderhandelingen beginnen. In dat proces neemt de overname alle tijd en energie in. Je nieuwe doel of missie is niet iets dat je er even bij verzint, daar wil je goed de tijd voor nemen. Waar krijg je energie van? Wil je nog werken na je bedrijfsovername? Wil je reizen, meer tijd doorbrengen met familie? Het zijn juist die vragen die een ondernemer aan het denken zet. Na 25 jaar als overname adviseur weet Smit hoe hij elke overname tot een succes kan brengen, zowel in de financiële als de persoonlijke aspecten. Samen met de coachee stelt Smit een plan op, zodat mensen ook na hun ondernemersreis geluk blijven ervaren.