Sparen kost geld

Economie06 apr 2023, 7:00
Nederlanders staan bekend om hun spaarzin. Uit cijfers van De Nederlandse Bank blijkt dat het spaargeld van Nederlandse huishoudens eind 2022 was gegroeid tot 431 miljard euro. Dat is op zich opvallend, want al jaren is sparen verliesgevend. Dat komt aan de ene kant door de lage spaarrente en aan de andere kant door de inflatie, waardoor spaargeld steeds minder waard wordt. Het reële rendement op sparen rekent u uit door de spaarrente minus de inflatie. Die rekensom is al jaren negatief. Dat betekent dat u elk jaar steeds minder kunt kopen voor uw spaargeld. De vermogenscoaches van Finner wijzen erop dat bij een spaarrente van 0,1% en een inflatie van 3% uw spaargeld na tien jaar zo’n kwart in waarde is gedaald.
Dat roept de vraag op of sparen wel verstandig is. Dat is het zeker, omdat ieder huishouden een financiële buffer achter de hand moet hebben. Maar beschikt u over meer spaargeld dan u als buffer nodig hebt en wilt u vermogen opbouwen voor later, dan is het verstandig om na te denken over alternatieven voor sparen. Met name als u financiële doelen hebt voor later, bijvoorbeeld een aanvulling op uw pensioen, of een grote uitgave in de toekomst, dan is beleggen een aantrekkelijk alternatief. Het beleggen van spaargeld levert op de langere termijn namelijk een hoger rendement op.
Aan beleggen zitten wel meer risico’s verbonden, daar is het hogere rendement een beloning voor. Hoe langer u uw geld kunt beleggen, hoe groter de kans op een aantrekkelijk rendement. En vindt u het lastig om zelf alles te regelen en de beleggingsbeslissingen te nemen? Dan kunt u uw geld laten beleggen door een vermogensbeheerder. Net als bij sparen is het ook mogelijk om periodiek geld in te leggen op een beleggingsrekening en zo gestaag uw vermogen te laten groeien.
Bent u benieuwd wat het verschil is na tien jaar tussen uw rendement met sparen of beleggen? Finner heeft een handige tool daarvoor ontwikkeld, waarmee u uw vermogen na kunt zien bij diverse scenario’s. Op dit onafhankelijke platform kunt u wel 150 partijen die vermogensbeheer aanbieden vergelijken op onder meer kosten en rendement.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten