Puinhoop van voormalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kost Nederland 800 miljoen euro

Economie21 apr 2023, 17:30
In 2013 werd de SNS Bank genationaliseerd door de Nederlandse overheid omdat de bank zware verliezen leed als gevolg van de vastgoedcrisis. De bank had te veel leningen uitgezet bij projectontwikkelaars, waardoor de vastgoedmarkt ineenstortte en veel projectontwikkelaars failliet gingen. Om te voorkomen dat de bank zou omvallen en paniek op de financiële markten zou veroorzaken, werd de bank genationaliseerd door toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
De nationalisatie van de SNS Bank had echter grote gevolgen voor de beleggers in de bank. Aandeelhouders en obligatiehouders zagen hun geld verdwijnen en kregen geen schadevergoeding van de overheid. De redenering van de minister was dat als de bank failliet was gegaan, de beleggers hun geld ook kwijt zouden zijn geweest. Beleggers waren het hier niet mee eens en stapten naar de Ondernemingskamer, de rechtbank voor het bedrijfsleven.
De Ondernemingskamer oordeelde dat de overheid een schadevergoeding moest toekennen aan de gedupeerde beleggers, met uitzondering van de aandeelhouders. De obligatiehouders zouden namelijk wel hun geld hebben teruggekregen bij een faillissement van de bank.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Deze uitspraak werd bevestigd door de Hoge Raad, waarmee een einde kwam aan een tienjarige juridische strijd. De Nederlandse overheid moet nu 800 miljoen euro uitbetalen aan de gedupeerde obligatiehouders van de SNS Bank en SNS Reaal.
De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) reageerde verheugd op de uitspraak van de Hoge Raad. Volgens de adjunct-directeur bij de VEB, Errol Keyner, hebben de obligatiehouders nu een "relatief faire deal" gekregen. Het is te hopen dat deze uitspraak van de Hoge Raad bijdraagt aan het herstellen van het vertrouwen van beleggers in de Nederlandse financiële sector.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten