shutterstock 353116925

Paniek op de beurzen: Trumps speech en nieuwe exportbeperkingen veroorzaken koersval van ASML

Economie17 jul 2024, 15:00

De beurzen zijn in rep en roer, en het epicentrum van deze financiële aardbeving is het eens zo onaantastbare ASML. Woensdagochtend kreeg de Nederlandse chipgigant een flinke klap op de Amsterdamse beurs, en daarmee werd de rest van de Nederlandse chipsector meegesleurd in een neerwaartse spiraal. Wat veroorzaakte deze plotselinge daling? Nee, het waren niet de kwartaalcijfers van ASML. De schuldigen zijn de Verenigde Staten en niemand minder dan Donald Trump.

De Amerikanen overwegen strengere exportbeperkingen om China een halt toe te roepen. De angst is dat de Chinezen hun technologische achterstand zullen inhalen, vooral nu de spanningen rond Taiwan oplopen. ASML, gevestigd in Veldhoven en wereldleider in de productie van de meest geavanceerde chipmachines, mag deze technologie al jaren niet aan China verkopen. Toch blijft China een cruciale klant voor ASML, goed voor de helft van hun omzet in de eerste helft van 2024.

Maar hier komt de catch: China maakt vooral low-end chips, en daar zullen de Amerikanen hen niet in beperken. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen merkt in De Telegraaf op dat dergelijke beperkingen zouden leiden tot een herhaling van het chiptekort tijdens de coronapandemie, een nachtmerrie voor de wereldwijde autosector en andere industrieën. Nee, het gaat de regering van president Biden om de high-end chipmachines, technologie van vijf tot zes jaar oud, die China net dat extra duwtje zouden kunnen geven in de AI-wedloop.

Laten we duidelijk zijn: dit is een strategisch spel van epische proporties. Terwijl Amerika volgens experts een voorsprong van wel tien jaar heeft op het gebied van militaire technologie, blijft de angst groot. "Wie de leiding heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) wint de volgende oorlog," aldus Versteeg. Dit is de kern van de zaak: Amerika wil koste wat kost de technologische suprematie behouden, en dat betekent het dwarsbomen van China's toegang tot cruciale technologieën.

En dan is er nog Donald Trump. Zijn recente toespraak heeft de gemoederen alleen maar verder verhit. Trump's retoriek, doordrenkt van nationalistische fervor en economische dreigementen, heeft de beleggers op scherp gezet. Zijn invloed op de markten blijft onmiskenbaar, en elke uitspraak wordt met argusogen gevolgd. Het helpt ook niet als hij zegt dat Taiwan zijn verdediging tegen China zelf moet gaan betalen en dat zij niet langer op de VS kan rekenen voor bescherming.

Wat we hier zien is een perfecte storm van geopolitieke spanningen en economische onzekerheid. ASML en de Nederlandse chipsector staan in de frontlinie van een nieuwe Koude Oorlog, een technologische strijd om dominantie. De gevolgen van deze koersval zullen voelbaar zijn, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!

Dus laten we niet naïef zijn. De wereld van technologie en financiën wordt steeds meer een slagveld waar grootmachten hun invloed proberen te behouden of uit te breiden. De situatie rondom ASML is een waarschuwing: de oorlog om technologische suprematie is in volle gang, en de inzet is niets minder dan de toekomst van de wereldorde. Terwijl de politici hun schaakstukken verplaatsen, blijven bedrijven en beleggers de tol betalen. Paniek op de beurzen? Nee, dit is slechts het begin.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten