Panama flirt met cryptomunten en dat vindt Europa niet zo fijn

Economie24 mei 2022, 7:32
In Latijns-Amerika lijkt de cryptokoorts helemaal te zijn losgebarsten. Nadat El Salvador eerder van Bitcoin een wettig betaalmiddel maakte, lijkt Panama nu ook de cryptosector te omarmen. Het gaat zover dat burgers en bedrijven cryptomunten als Bitcoin en Ethereum zullen kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun belastingen te betalen. Ideaal voor de hoge bonzen die liever genieten van een laks belastingstelsel in een tropisch paradijs. De nieuwe wet gaat heel ver en creëert een volwaardig cryptokader.
De Panamese politici hebben een wetsvoorstel goedgekeurd om het gebruik van cryptomunten in het Midden-Amerikaanse land te regelen. Enkel de handtekening van de president ontbreekt nog. Het maakt het mogelijk om belastingen met cryptomunten te betalen. Het gaat daarbij niet alleen om Bitcoin, maar ook om cryptomunten als Ethereum en Ripple. Bitcoin is veruit de bekendste cryptomunt, maar via platforms als bitcoin pro worden ook steeds vaker andere munten verhandeld. Daar speelt men nu op in. Daarnaast creëert het wetsvoorstel een volwaardig juridisch kader omtrent NFT's, het tokenizen van edelmetalen, het uitgeven van digitale effecten en het handelen in cryptomunten. De opzet van de wet gaat met andere woorden verder dan wat El Salvador eerder al deed.

Arm land wil uitgroeien tot een innovatiehub

De reden voor deze beslissing hoef je niet ver te zoeken. Panama is een Centraal-Amerikaans land met ongeveer 3,9 miljoen inwoners. Het land ontstond na een knap staaltje Amerikaanse kanonneerbootpolitiek, waarna vrijheidsstrijders er de macht konden grijpen. Lange tijd was het een vazalstaat van de Amerikanen. Het is ook met Amerikaans geld dat het Panamakanaal, het kanaal dat de oversteek tussen de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan mogelijk maakt, werd gegraven. Het kanaal is ongelofelijk belangrijk voor de wereldeconomie, maar desondanks leeft ruim 37% van de Panamese bevolking onder de armoedegrens. Tegelijkertijd ligt het land ook overhoop met de rest van de wereld. Europa vindt het bijvoorbeeld een belastingparadijs en dat mag niet.
Voor Panama is dit nu een mogelijkheid om zich als een cryptohub te profileren. Het land met een strategische ligging wil al langer uitgroeien tot een regionaal kernland op het gebied van IT, technologie en innovatie. Het helpt ook de bevolking van het arme land. Veel mensen hebben er namelijk wel toegang tot het internet en dus tot cryptomunten, maar niet tot een bankrekening. De wet komt natuurlijk de financiële transparantie niet meteen ten goede en dat vindt de Europese Unie niet zo fijn. Maar daar ligt de Panamese wetgever duidelijk niet wakker van. De vraag rest of het de president, die een vetorecht heeft en die de IMF-sondevoeding best wel kan smaken, wel verontrust.

Ook in andere landen stijgt de interesse in Bitcoin

In Latijns-Amerika lijkt men wel gek te zijn van de cryptomunten. Eerder legaliseerde El Salvador de cryptomunt Bitcoin. Bovendien zou ook Cuba interesse hebben in het reguleren van Bitcoin, terwijl het binnenkort in Buenos Aires (Argentinië) en Rio de Janeiro (Brazilië) mogelijk zal zijn om belastingen in Bitcoin te betalen. Het gaat om twee miljoenensteden, dus de impact van dergelijke toegevingen valt niet te onderschatten. Cryptopionier Samson Mow kondigde recent dan weer aan dat ook Mexico en Honduras verder willen gaan met de adoptie van Bitcoin in hun land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten