Nederlandse regering wil eind 2023 wetgeving voor verliesbeperking invoeren

Economie10 jul 2023, 7:00

In een brief van 1 juni 2023 onthulde de minister voor Rechtsbescherming in Nederland, Franc Weerwind, plannen om prioriteit te geven aan het invoeren van speellimieten om gokverslaving te voorkomen.

De brief gaat over het formuleren van meer regels over speellimieten. Het kan gaan om de toepassing van een bovengrens waaraan exploitanten met een vergunning zich moeten houden.

De ontwerpverordening, die gepland stond voor medio 2023, is verschoven. De publicatie staat nu gepland voor eind 2023. Weerwind schrijft de vertraging toe aan de behoefte aan meer onderzoek. Hij wijst ook op de lopende voortgang van twee uitgebreide onderzoeken.

Volgens Weerwind heeft de uitgevoerde verkenning de noodzaak aangetoond van grondig onderzoek om effectieve maatregelen vast te stellen. Hij legde verder uit dat het proces meer omvat dan alleen het vaststellen van een limiet.

"Dit gaat verder dan alleen het vaststellen van een limiet," zei Weerwind. "Het opstellen van regelgeving zal meer tijd in beslag nemen in afwachting van de resultaten van deze onderzoeken en ik verwacht de hoofdlijnen eind 2023 klaar te hebben."

De minister gaf aan dat hierover overleg heeft plaatsgevonden met Nederlandse en internationale experts. Ook is de bestaande literatuur uitgebreid bestudeerd.

Volgens Weerwind is gebleken dat het niet voldoende is om te vertrouwen op geïsoleerde maatregelen. Bijvoorbeeld, een bovengrens voor speellimieten alleen voorkomt buitensporig speelgedrag niet.

Hij voegde eraan toe dat het noodzakelijk is om meer preventieve maatregelen te nemen om tot een effectieve aanpak te komen. Met dit in gedachten sprak hij zijn intentie uit om een breed pakket aan maatregelen te ontwikkelen die kunnen worden geïmplementeerd.

De overheid erkent het belang van regulering om verschillende aspecten van gokken aan te pakken, waaronder buitenlandse casino's die binnen haar jurisdictie opereren.

Gedurende de rest van dit jaar zullen de overheid en de toezichthouder op kansspelen (KSA) de nadruk leggen op het verbeteren van het nationale zelfuitsluitingsregister, Cruks. Het verbeteren van het zelfuitsluitingssysteem van het land zal een belangrijk aandachtspunt zijn voor beide entiteiten.

Het doel van de brief was om een update te geven over de voortgang van de gereguleerde online gokmarkt in het land, die al meer dan anderhalf jaar operationeel is. Kopieën van de brief zijn ook ter informatie naar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden gestuurd.

De schriftelijke verklaring van Weerwind bevatte de laatste schatting van de kanalisatie door de KSA, die nu 92 procent bedraagt. Dit betekent dat ongeveer negen van elke tien spelers zich op de gereguleerde markt hebben begeven.

Financieel educatieprogramma

In overeenstemming met de plannen van de Nederlandse overheid om tegen het einde van 2023 verlieslimietwetgeving te implementeren, heeft de overheid een financieel educatieprogramma van €8 miljoen goedgekeurd.

Het primaire doel van dit programma is om uitgebreide financiële educatie te bieden op Nederlandse scholen. Het behandelt onderwerpen als geldbeheer, schuldbewustzijn en het begrijpen van de risico's van online gokken.

Vicepremier en minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten leidt het programma om de financiële kennis van Nederlandse jongeren te vergroten.

Het belangrijkste doel is om jongeren te beschermen tegen schulden en hen essentiële vaardigheden aan te leren om met geld om te gaan. Het programma geeft Nederlandse jongeren de kennis en tools om weloverwogen financiële beslissingen te nemen en hun verantwoordelijkheden te nemen.

Leraren krijgen geld om leerlingen te onderwijzen over financiële geletterdheid. Het doel is om hen toe te rusten voor toekomstige financiële onafhankelijkheid.

Dit programma sluit aan bij het actieplan van de overheid om financiële zorgen, armoede en schulden aan te pakken. Het vormt een integraal onderdeel van de inspanningen van de regering om deze problemen aan te pakken en het financiële welzijn van mensen te bevorderen.

In een verklaring op de website van de overheid wees Schouten op het gebrek aan duidelijkheid bij veel jongeren en hun ouders over essentiële financiële regelingen. Dit gebrek aan bewustzijn leidt vaak tot financiële problemen en beperkingen voor jongeren.

Ze benadrukte dat het belangrijk is om jongeren sterke financiële vaardigheden bij te brengen en hen voor te lichten over de potentiële risico's die gepaard gaan met activiteiten zoals beleggen in cryptocurrency en online gokken.

Volgens haar moeten jongeren weten dat er hulp beschikbaar is in geval van moeilijkheden of ongunstige uitkomsten.

Het programma begint of start met de implementatie op MBO-scholen, ingegeven door onderzoek van het Nibud, waaruit blijkt dat meer dan 25 procent van de MBO-studenten te maken heeft met uitdagingen die te maken hebben met achterstallige betalingen of schulden.

Na een eerste testfase op MBO scholen na de zomer, zal het programma online, on-demand TV en direct mail advertising worden uitgebreid naar alle basisscholen en middelbare scholen in heel Nederland, te beginnen in 2024.

De inspanningen van de Nederlandse overheid om financiële geletterdheid te bevorderen en verliezen te beperken vallen samen met de aanstaande implementatie van een breed reclameverbod in de gokindustrie op 1 juli.

Hoewel online, on-demand TV en direct mail reclame nog steeds zijn toegestaan, moet er wel aan strenge voorwaarden worden voldaan. Bedrijven moeten aantonen dat minstens 95 procent van hun reclame mensen van 23 jaar en ouder bereikt en ontvangers moeten de mogelijkheid hebben om aan te geven dat ze dergelijke reclame niet willen ontvangen.

Volgens Weerwind zullen de regels ook gelden voor sponsoring, maar zal er een overgangsperiode zijn. Televisiesponsoring en sponsoring van evenementen worden in juli 2024 geleidelijk afgeschaft, terwijl sponsoring van sportclubs in 2025 stopt.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten