Nederlandse betaaldienst iDeal komt in buitenlandse handen: Vertrekpunt voor een internationaal betalingssysteem

Economie25 apr 2023, 12:30
De Nederlandse betaaldienst iDeal komt samen met technologieleverancier Payconig in buitenlandse handen. De Nederlandse dienst wordt overgenomen door het European Paments Initiative wat moet gaan dienen als vertrekpunt voor een internationaal betalingssysteem.
iDeal is een belangrijk Nederlands betaalsysteem dat is ontwikkeld door ABN Amro, ING en Rabobank, en nu in handen komt van EPI, een Europees initiatief dat wordt gesteund door Credit Agricole, Deutsche Bank en BNP Paribas. Hoewel er voorlopig geen directe gevolgen zijn voor Nederlandse gebruikers, is het de vraag wat de langetermijngevolgen zullen zijn van de overname van een dergelijk belangrijk Nederlands betaalsysteem door een Europees consortium.
Er zijn ook ethische kwesties verbonden aan deze overname. De digitalisering van betalingssystemen heeft de afgelopen jaren geleid tot een groeiende afhankelijkheid van particuliere bedrijven voor de verwerking van betalingen. Deze trend heeft geleid tot bezorgdheid over de privacy en de veiligheid van persoonlijke gegevens en financiële transacties.
Deze zorgen moeten serieus genomen worden en er moet hoognodig een breed debat worden gevoerd over de rol van private bedrijven bij de ontwikkeling en het beheer van cruciale infrastructuur, zoals betaalsystemen. Zijn de voordelen van het gebruik van iDeal voor een pan-Europees betaalsysteem het waard om het risico te lopen dat een belangrijk Nederlands betaalsysteem in buitenlandse handen komt? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat digitale betalingssystemen veilig en betrouwbaar blijven, terwijl we de voordelen van innovatie en efficiëntie blijven benutten?
Als we deze vragen serieus nemen, moeten we ervoor zorgen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt om de rechten en belangen van haar burgers te beschermen, en dat er voldoende transparantie en verantwoording is over de manier waarop bedrijven belangrijke infrastructurele diensten beheren.
Hoewel er nog geen details zijn vrijgegeven over de financiële aspecten van de overname, lijkt het erop dat het gaat om een overname met gesloten beurzen. Volgens een woordvoerder van ING gaat het namelijk niet om een materiële transactie. De bestaande aandeelhouders van Payconiq en Currence zullen toetreden als aandeelhouder van EPI, wat wijst op een strategische samenwerking tussen de Europese banken. De topman van Currence spreekt van een "gebalanceerde deal". De overname moet echter nog wel worden goedgekeurd door toezichthouders voordat het definitief is.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten