Nederland warm de winter door, maar kijk uit: Noorwegen is onze laatste hoop terwijl Rusland op de loer ligt!

Economie22 aug , 9:00
Goed nieuws voor de koukleumen onder ons: deze winter hoeven we niet te vrezen voor ijskoude woningen of torenhoge energierekeningen. Dankzij de gasinvoer uit Noorwegen zitten onze gasbergingen bomvol. Nederland is voorbereid, zo lijkt het. Met een gasvoorraad die voor maar liefst 87 procent is gevuld, kunnen we de koude maanden warm tegemoet zien. Geen herhaling van de energienachtmerrie van vorig jaar, zo wordt ons beloofd. Maar zoals altijd, schuilt het gevaar in de details – en in dit geval: Rusland.
Ja, we zitten goed met onze gasbergingen, maar laten we niet naïef zijn. De gasmarkt blijft een tikkende tijdbom, en de werkelijke dreiging komt niet alleen van de natuur, maar ook van het Kremlin. We hebben gezien hoe Poetin zijn energievoorraden gebruikt als wapen tegen Europa, en niets houdt hem tegen om dat opnieuw te doen. Wat gebeurt er als Rusland besluit wraak te nemen voor onze onvoorwaardelijke NAVO-steun aan Oekraïne? Een goed getimede sabotageactie op onze Noorse gasleveringen kan zomaar de boel volledig ontwrichten.
De gasbergingen in Europa mogen dan wel voor 90 procent vol zitten, maar dat betekent slechts dat een derde van het totale verbruik tijdens een normale winter is gedekt. En wat als het een strenge winter wordt? Dan hebben we een probleem. Volgens experts zoals Ben Woldring van Gaslicht.com kunnen we in Nederland met de huidige reserves hooguit anderhalve maand op eigen kracht vooruit. Dat klinkt geruststellend, maar als Poetin besluit om pijpleidingen op te blazen, zitten we alsnog diep in de problemen.
Laten we het niet vergeten: de gasprijzen blijven grillig. Ondanks de volle voorraden steeg de prijs de afgelopen weken nog met 15 procent. Dit bewijst maar weer dat we nog steeds aan de genade van de geopolitieke wind overgeleverd zijn. We zien de stijgende vraag vanuit Azië naar vloeibaar gemaakt gas (LNG), die de prijzen verder opdrijft. Wij concurreren op diezelfde markt, en als Azië meer betaalt, staan wij met lege handen.
Maar alle ogen zijn nu gericht op Noorwegen, onze reddende engel in deze energiecrisis. Noorwegen zorgt ervoor dat onze woningen warm blijven, maar hoe lang kunnen zij de druk aan? En wat gebeurt er als Rusland besluit dat Europa te afhankelijk is geworden van dit Scandinavische land en hen een lesje wil leren? Poetin zou zomaar kunnen besluiten om zijn ongenoegen richting Noorwegen te uiten, en dat zou weleens rampzalige gevolgen kunnen hebben voor heel Europa.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
Dus ja, Nederland lijkt deze winter warm te blijven. Maar laten we ons niet te snel in slaap sussen. Terwijl we onze thermostaten omhoog draaien eind oktober, blijft Rusland op de loer liggen, klaar om toe te slaan op het moment dat we het het minst verwachten. De energierekening mag dan voorlopig stabiel zijn, maar de geopolitieke risico’s zijn dat allesbehalve. Als Poetin het op zijn heupen krijgt, kan de luxe van een warm huis deze winter ineens een stuk minder vanzelfsprekend worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten