supermarkt misdaad

Inflatie rijst de pan uit: alweer de schuld van Trump

Economie29 nov , 14:00
De inflatie in Nederland blijft maar stijgen, en natuurlijk weet de media meteen weer een schuldige aan te wijzen: Donald Trump. De prijzen in ons land liggen in november maar liefst 4% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit een snelle raming van het CBS. Ook de vooruitzichten zijn allesbehalve rooskleurig. Volgens Rabo-econoom Hugo Erken zal het allemaal nog veel erger worden als Trump doet wat hij belooft. Want waarom zou je verantwoordelijkheid nemen voor falend binnenlands beleid als je de schuld gewoon op een Amerikaanse president-elect kunt afschuiven?
Wie dacht dat de inflatie eindelijk wat zou afnemen, heeft het mis. Al maanden blijven de prijsstijgingen hoog. In oktober was het leven nog 3,5% duurder, maar in november is de inflatie alweer opgelopen naar 4%. „Een tegenvaller”, noemt Hugo Erken het in De Telegraaf. En ja, dat betekent dat de koopkracht van de gemiddelde Nederlander weer verder onder druk komt te staan. Ondertussen lijkt niemand in Den Haag echt met een oplossing te komen. Behalve dan wijzen naar Trump, natuurlijk.
Voeding is een van de grote boosdoeners. De prijzen voor koffie, chocolade, zuivel — eigenlijk alles waar je 's ochtends een beetje blij van wordt — zijn flink omhoog gegaan. In november betaalden Nederlanders gemiddeld 6,2% meer voor eten, drinken, alcohol en tabak dan in dezelfde maand vorig jaar. En het zijn niet alleen accijnsverhogingen die de prijzen doen stijgen. Nee, voeding exclusief tabak is ook fors duurder geworden. Geen goed nieuws voor de huishoudens die al moeite hadden om rond te komen.
Ook diensten zijn flink duurder geworden. Kappers, horeca, vervoer — overal zie je de prijzen stijgen. Volgens Erken komt dit doordat de lonen omhoog zijn gegaan, en dat klinkt misschien als goed nieuws voor werknemers, maar in de praktijk betalen we allemaal gewoon de rekening. Bedrijven berekenen de hogere kosten voor arbeid door in hun prijzen, en dat voelen wij als consument. Het is dus weer een klassiek voorbeeld van beleid dat mooi klinkt in de Tweede Kamer, maar dat in de echte wereld gewoon leidt tot hogere kosten voor iedereen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
En alsof dat nog niet genoeg is, zijn ook goederen zoals kleding, elektronica en zelfs machines 1,3% duurder geworden. Dit jaar hebben we nog niet eerder zulke goedereninflatie gezien, en dat zegt genoeg over de richting waarin we ons bevinden. Het lijkt wel alsof de politiek totaal geen grip meer heeft op de situatie. Maar in plaats van de oorzaak te zoeken in hun eigen wanbeleid, wijzen ze naar Trump en hopen ze dat de burger het daarmee doet. Het is tijd dat we wakker worden en zien wat er echt aan de hand is: falend binnenlands beleid, een overheid die haar eigen burgers steeds verder uitknijpt, en een politieke elite die liever de schuld afschuift dan echte oplossingen biedt. De Nederlander verdient beter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten