Inflatie in oktober gezakt naar 16,8%

Economie31 okt 2022, 11:30

De inflatie is in oktober gezakt naar 16,8%. In september was de inflatie nog 17,1%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de Europese rekenmethode.

Is het nu rozengeur en maneschijn? Helemaal niet! De voedselprijzen zijn namelijk op jaarbasis in oktober harder gestegen in prijs dan in september. Gemiddeld was voedsel in oktober 11,5 procent duurder dan vorig jaar. In september was dat nog 10,5 procent. Ook de energieprijzen zijn weer verder gestegen, waaronder de motorbrandstoffen, waren in oktober 99,8 procent duurder dan in oktober vorig jaar, oftewel twee keer zo duur.

Rente

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, verwacht dat de rente verder omhoog zal gaan. In december verwacht hij opnieuw een forse rentestap, van tussen de 0,5 en 0,75 procentpunt. Ook in 2023 zal de rente worden verhoogd, al zullen de stappen wat kleiner zijn, zei hij gisteren in Buitenhof. Knot verwacht dat er een recessie zit aan te komen. "Ik zeg er wel bij dat we ons in het Nederlandse geval ook wel de vraag moeten stellen: hoe erg is dat eigenlijk?"

Het is geen ramp volgens Knot omdat de 'bezettingsgraad' van de Nederlandse economie rond de 103 procent ligt. "Dat is een hotel dat stelselmatig 3 procent meer overnachtingen verkoopt dan dat het kamers ter beschikking heeft", zegt Knot. De afkoeling van de economie is volgens hem ook nodig.

(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!  

Ondanks de renteverhogingen blijft de inflatie op een hoog niveau. "We zijn niet de inflatie van vandaag aan het bestrijden. Wij zijn de inflatie van over 18 tot 24 maanden aan het bestrijden," aldus Knot. Volgens FVD'er Pepijn van Houwelingen hebben we deze situatie te danken aan de euro.  

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten